Data d'inici: 06/11/2024
Data fi: 05/05/2026
Acrònim: GO NITADAPT
Participants: FONT SANS SA (Líder), EMBOTITS ARTESANS J VILÀ SL (beneficiari), EMBOTITS SALGOT SA (beneficiari), SLPENDID FOODS SAU (beneficiari), RAFAEL BARÓ SA (beneficiari), BOADAS 1880 SA (no beneficiari), CAULA ALIMENTS SL (no beneficiari), JOAQUIM ALBERTÍ SA (no beneficiari), RAMON VENTULÀ (no beneficiari), INNOVACC (coordinador), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA (OPI).
La nova normativa (Reglament (UE) 2023/2108 de la Comissió de 6 d’octubre de 2023) introdueix uns canvis en les dosis afegides i residuals de les SN que les empreses han d’aplicar abans del 10 d’octubre de 2025. A causa de la importància d’aquest additiu en l’elaboració de PCC, l’adaptació a aquesta legislació en un termini tan curt suposa un repte important per a les empreses càrnies, les quals requereixen que les modificacions en el seu ús no tinguin un impacte negatiu ni en les propietats del producte ni en la seva vida útil i seguretat alimentària.
Per tant, és important millorar la resposta de l’agricultura de la Unió a les exigències socials en matèria d’alimentació i salut, inclosa la demanda d’aliments de bona qualitat, segurs i nutritius produïts de forma sostenible, reduir el malbaratament d’aliments, millorar el benestar animal i combatre la resistència als antimicrobians.
Així doncs, l’objectiu principal d’aquest projecte pilot innovador realitzat per part d’un Grup Operatiu, és l’adaptació de les formulacions i/o processos de productes carnis curats d’empreses catalanes perquè puguin complir la nova normativa pel que fa a l’ús d’additius alimentaris nitrits i nitrats (Reglament (UE) 2023/2108 de la Comissió de 6 d’octubre de 2023) sense que se’n vegin afectades les característiques sensorials ni la vida útil. El compliment d’aquest objectiu ajudarà les empreses a tenir avantatges competitius en el mercat.
Actuació del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: