Data d'inici: 01/09/2024
Data fi: 30/04/2026
Codi Projecte: A2631
Acrònim: GO ALTEMO
Participants: NOEL ALIMENTARIA SAU (líder), SELECCIÓN BATALLÉ SA (beneficiari), FRISELVA SA (beneficiari), INNOVACC (coordinador), IRTA (OPI), Iberinsect (contractat).
El plasma animal és un subproducte dels escorxadors, tradicionalment derivat de la sang de porc o d’una barreja de sang bovina i porcina. Actualment, per a l’alimentació animal a Europa, només es pot utilitzar plasma de no remugants, produït en instal·lacions autoritzades. Aquesta font proteica, rica en albúmines i globulines, destaca per la seva elevada digestibilitat i alt valor biològic, essent especialment útil en l’alimentació de garrins recent deslletats. El plasma ajuda a millorar la salut intestinal i la productivitat d’aquests animals, gràcies a les seves propietats protectores, probablement degudes al seu contingut en immunoglobulines actives.
La transició alimentària en els garrins és un procés crític, marcat per l’estrès i els desafiaments d’adaptar-se a una dieta sòlida. En aquesta etapa, l’ús de pinsos amb plasma en petites proporcions (2-6%) redueix les complicacions derivades del deslletament, millorant el consum i la digestió i reduint mortalitats. No obstant això, el cost elevat del plasma limita el seu ús.
Així doncs, el projecte ALTEMO proposa alternatives més sostenibles i econòmiques, com la inclusió de proteïna d’insectes en pinsos prestarter, com una solució innovadora. El principal objectiu és proporcionar evidències sobre com la substitució de proteïna plasmàtica per proteïna de Tenebrio molitor afecta al desenvolupament i a la salut intestinal dels garrins, millorant alhora la sostenibilitat del sistema. Aquesta alternativa es planteja com una opció viable per reduir la dependència de fonts tradicionals com el plasma i la soja, alhora que es garanteix un producte nutritiu i de qualitat.
D’altra banda, el projecte també busca contribuir a les exigències socials de la Unió Europea en matèria d’alimentació sostenible i benestar animal. La implementació d’aquesta innovació permetria reduir el malbaratament d’aliments, oferir solucions més sostenibles i ajudar a combatre la resistència antimicrobiana, complint així amb els requisits de producció intensiva en el sector ramader.
Actuació del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: