PROJECTE

REGSUNUT – Supervivència del cultiu de l’avellaner al Camp de Tarragona: Valor de les aigües residuals depurades com a complement dels recursos hídrics convencionals

  • Data d'inici: 02/02/2024

  • Data fi: 05/05/2026

  • Codi Projecte: V7055_15659

  • Acrònim: GO REGSUNUT

TIPUS PROJECTE

  • Grups operatius

Responsables

COMPARTEIX

Comunitat de regants del Pantà de Riudecanyes, juntament amb Unió Nuts SCCL, i amb la participació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), estan treballant en el projecte del Grup Operatiu REGSUNUT.

 

Les condicions edafoclimàtiques del Camp de Tarragona són molt diferents de les de l’ecosistema natural en què es desenvolupa l’avellaner, però, un maneig adaptat a les seves condicions ha permès que la regió sobresurtís a nivell mundial, sent la tercera regió més productiva del món als anys 80-90.

No obstant, la situació de sequera actual que pateix el Camp de Tarragona en els darrers anys, no només amenaça reduir significativament la producció i qualitat d’avellana de la zona, les quals estan estretament relacionades a l’aigua que reben durant la temporada, sinó també matar arbres i obligar a replantar plantacions senceres. La reduïda disponibilitat d’aigua per a reg en les comarques del Camp de Tarragona és un factor limitant per a la rendibilitat del sector de l’avellana, i cal explorar altres fonts alternatives d’aigua com l’aigua residual depurada de nuclis urbans per evitar pèrdues de producció i qualitat degudes a l’estrès hídric i utilitzant una font d’aigua que fins ara no s’ha considerat amb finalitats agrícoles.

Així doncs, l’objectiu general del projecte és validar l’ús d’aigües residuals depurades en avellaner per estudiar-ne la resposta fisiològica i agronòmica i poder recomanar-ne o no l’ús i conèixer si són una oportunitat per augmentar la competitivitat del sector i la seva adaptació al canvi climàtic.

Amb el projecte s’espera donar resposta de si l’ús d’aigua de fonts alternatives com l’aigua residual depurada, amb elevada concentració de sals, suposa un avantatge competitiu per a la zona en augmentar el volum d’aigua disponible per al reg de l’avellaner, cosa que evitaria estressos hídrics indesitjables, o si per l’altra banda, l’ús directe d’aquest tipus d’aigua podria induir estrès salí a l’avellaner, un cultiu molt sensible a la salinitat, i penalitzar-ne el seu desenvolupament vegetatiu, producció i qualitat de l’avellana.

Actualment, no hi ha treballs científics que relacionin l’ús d’aigües residuals depurades amb la resposta vegetativa i reproductiva de l’avellaner. Per això, els resultats d’aquest projecte assistiran els productors de la zona sobre la viabilitat d’aquest tipus d’aigües, presentant-lo a la zona (o no) com a solució potencial per mitigar els efectes de la sequera.

Per respondre aquestes preguntes el projecte planteja regar l’avellaner amb aigua convencional, aigua amb elevada concentració de sals i barreges d’aigües. Així, la innovació del projecte rau a més de valorar l’aigua amb elevada concentració de sals com a alternativa, plantejar barreges d’aigua convencional i residual que puguin garantir una qualitat d’aigua adequada per al reg de l’avellaner, i poder determinar els valors llindars de sals adequats per al maneig de l’avellaner.


 

Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per:

Convocatòria

  • AJUTS COORDINACIÓ GRUPS OPERATIUS - 2023 - GO REGSUNUT
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.