Durant els propers 11 mesos es duran a terme una sèrie d’experiments enfocats a la avaluació dels efectes del canvi climàtic en oliveres, pomeres, cereals i en la producció avícola i aqüícola
El passat maig es va posar en marxa el Living Lab CONCAT LL, i ja ha completat amb èxit la seva primera fase de disseny. Ara començarà la fase de desenvolupament, amb l'objectiu de reforçar la resiliència climàtica del sector agroalimentari català i establir una plataforma d’innovació col·laborativa per fer front als reptes del canvi climàtic.
Aquest living lab consisteix en un ecosistema d’innovació obert i centrat en l’usuari, amb caràcter territorial, que integra innovació de processos concurrents d’investigació i innovació en el marc de la col·laboració pública i privada.
Resultats de la primera fase: Disseny
Durant els primers sis mesos, CONCAT LL ha aconseguit consolidar una comunitat d’actors clau i definir un pla experimental:
Taller sobre Resiliència i Mitigació del Canvi Climàtic: Amb la participació de 31 representants del sector agroalimentari català (agricultors, cooperatives, tècnics, investigadors i responsables polítics), s'han dut a terme una activitat per identificar reptes del canvi climàtic en la producció agroalimentària, com ara:
Sequera i augment de la temperatura que afecten en la producció de cereal i fruiters, i que posen en risc la sostenibilitat dels cultius.
Onades de calor que impacten en la producció avícola.
La necessitat de desenvolupar noves varietats de cultiu resilients als efectes del canvi climàtic i optimitzar l’eficiència hídrica dels sistemes de reg.
Es poden consultar al complet els resultats del taller en aquest informe.
Imatges del taller sobre Resiliència i Mitigació del Canvi Climàtic celebrat en data 03/10/2024 a la Casa de l’Agricultura, Barcelona.
Contribucions científiques i divulgació:
Publicació d’un estudi sobre la demanda hídrica de cultius a la conca de l’Ebre en base a diferents escenaris climàtics.
Participació en fires i congressos com la Fira de Sant Miquel (Lleida), la Jornada Fructícola de l'IRTA a Mollerussa o la jornada de Perspectives i futur de l'aqüicultura a Catalunya.
Jornada Fructícola de Mollerussa 2024
Divulgació internacional:
Participació al Fòrum Internacional d'Aqüicultura, Medi Ambient i Societat per promoure l’aqüicultura sostenible, presentant els sistemes aquaponics com a alternativa resilient al canvi climàtic.
Participació al congres IEEE MetroAgriFor 2024 (Padova) presentant un treball innovador sobre mapatge de cultius mitjançant intel·ligència artificial i imatges de satèl·lit. Aquest treball va estar reconegut com a millor treball presentat per un jove investigador.
Congrés MetroAgriFor 2024 (esquerra) i AquaMorocco (dreta)
Fase de desenvolupament: proves experimentals en sistemes agroalimentaris
Durant els propers 11 mesos, CONCAT LL durà a terme una sèrie d’experiments enfocats a la avaluació dels efectes del canvi climàtic en la producció d’aquests 5 productes:
Oliveres: S’avaluarà la resiliència de 71 varietats autòctones davant la sequera i les temperatures extremes, amb especial atenció a l’eficiència hídrica de la varietat Arbequina en diferents escenaris de reg.
Pomeres: S’avaluaran més de 10 varietats per identificar aquelles més adaptades a les altes temperatures, amb un focus especial en les varietats Golden i Royal Gala.
Cereals: Avaluació de noves varietats de blat en 5 camps experimentals ubicats a diferents regions climàtiques de Catalunya i identificació de les varietats més resilients al canvi climàtic.
Avicultura: Experiments en condicions simulades d’onades de calor per avaluar l’impacte de l’estrès per calor en la producció de pollastres.
Aqüicultura: Avaluació dels sistemes aquaponics, que combinen la producció de peixos i hortalisses, com a alternativa de producció agroalimentària sostenible.
Ubicació dels camps i granges experimentals implicats al projecte
A més, el CONCAT LL continuarà impulsant el treball conjunt amb els agents clau a través de:
Una jornada de co-disseny d’estratègies d’adaptació: Sessió participativa amb agricultors i cooperatives per dissenyar mesures específiques d’adaptació al canvi climàtic.
Una jornada de validació i refinament d’estratègies: Taller destinat a testar i validar solucions desenvolupades amb el suport d’experts científics i del sector.
Conferències internacionals: Esdeveniments de nivell europeu per intercanviar coneixements amb altres Living Labs i projectes de l’ECO-READY, connectant dades i solucions per reforçar l’agricultura resilient a Europa.
Aquest projecte ha rebut finançament indirectament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea en el marc del projecte ECO-READY (acord de subvenció núm. 101084201).