Desplegar menú lateral

GOMORI: Control de Monilinia spp. i Rhizopus spp. en fruita de pinyol mitjançant noves estratègies que no deixin residus en el moment de la collita

Fecha de inicio: 01/07/2019 Fecha de finalización: 01/09/2021
Programa responsable: Poscosecha

Entidades financiadoras:

Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020”.

El Grup Operatiu GOMORI neix amb l’objectiu principal de controlar les malalties de postcollita de préssecs i nectarines causades per Monilinia spp. i Rhizopus spp. mitjançant estratègies que no deixin residus a la fruita en el moment de la collita, per tal de produir de manera més sostenible i accedir als mercats més exigents. La podridura marró causada per Monilinia spp. és la principal malaltia que afecta la fruita de pinyol a la nostra zona productora. Rhizopus spp. està descrit com un altre dels principals patògens que afecten la fruita de pinyol, causant de la podridura tova, i que en els últims anys s’ha incrementat la seva presència a la nostra zona productora. Actualment, malgrat la incidència de fruita de pinyol afectada per la podridura tova, no es disposa d’informació fiable sobre l’efectivitat dels fungicides registrats en fruita de pinyol per al seu control. A més, per al disseny de les estratègies de control de les plagues i malalties a camp no s’inclouen productes efectius per al control d’aquesta malaltia. La situació per al cas de Monilinia spp. és completament diferent, ja que es dissenyen programes d’aplicació de productes fungicides que s’utilitzen al llarg de tot el cicle fenològic del cultiu amb l’objectiu de controlar aquesta malaltia.

Actualment, la producció de fruita, es troba davant d’un escenari en què ha de complir la legislació vigent i satisfer els requisits i demandes dels consumidors, fent necessari innovar i redissenyar les estratègies de control de malalties que s’apliquen per a què no impliquin presència de residus al producte final. En aquest context, s’inicia el 2019 el Grup Operatiu GOMORI “Control de Monilinia spp. i Rhizopus spp. en fruita de pinyol mitjançant noves estratègies que no deixin residus en el moment de la collita”. En l’execució del projecte participen el sector productor i comercialitzador, mitjançant les empreses Fruits de Ponent d’Alcarràs (Lleida), Agropecuària i secció de crèdit de Soses SCCL i SAT Fruita d’Alcarràs, així com el sector científic i tecnològic amb la participació de l’IRTA.