Desplegar menú lateral
26/03/2018

Valoritzar la carn de boví produïda als Pirineus amb races autòctones

El projecte Dieta PYR2, en què l’IRTA ha començat a treballar al costat de quatre centres d’investigació i tres empreses de França i Andorra, pretén innovar i aplicar noves tecnologies en la cadena productiva del bestiar boví de races autòctones del Pirineu, amb l’objectiu de poder diferenciar una carn de qualitat associada a un sistema de producció típicament pirinenc.

El projecte Dieta PYR2, que compta amb un pressupost global de 2,3 milions d’euros, es desenvoluparà durant tres anys en què els socis del programa tenen com a objectius desenvolupar estratègies territorials a escala transfronterera (Espanya, França i Andorra), relacionades amb el procés productiu de la carn de boví procedent de races autòctones dels Pirineus, i les seves actuacions estaran relacionades amb:

1) La transferència d’innovacions i tecnologies a les ramaderies per millorar la seva gestió i productivitat

2) La posada en valor de la carn de boví produïda als Pirineus potenciant les seves possibles qualitats nutritives i cardiosaludables, els nous especejaments i processos de maduració, així com les possibilitats de la seva comercialització amb aquest element diferenciador.

3) Una xarxa d’educació ambiental sobre les particularitats de l’activitat ramadera de boví de carn lligada a la muntanya pirinenca.

D’aquesta manera, el projecte pretén donar suport a un sistema de producció de carn, típicament pirinenc, basat en l’aprofitament de pastures amb races autòctones de la regió POCTEFA (Espanya, França i Andorra), proporcionant noves eines que permetin millorar la producció i comercialització de la carn i, d’aquesta manera, la seva competitivitat.

Les set entitats sòcies del projecte són: Universitat de Saragossa i CITA (Aragó), IRTA (Catalunya), Escola Nacional Veterinària de Tolosa, Groupe Gascon i Pepirag SAS de l’Occitanie (França) i Ramaders d’Andorra (Andorra).

El projecte Dieta PYR2 està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

 

Etiquetes: