Desplegar menú lateral
15/02/2023

Una trentena d’investigadores i tècniques de l’IRTA participen en l’edició 2023 de #100tífiques

L’activitat commemora el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència a tot catalunya

Consisteix a realitzar diverses xerrades simultànies a diferents escoles i instituts, amb l’objectiu d’apropar la recerca als joves, donar visibilitat a les dones investigadores i despertar vocacions científiques

El passat 10 de febrer, més de 500 investigadores de diferents centres de recerca de Catalunya es van sumar a #100tífiques, l’esdeveniment de divulgació més gran que commemora el Dia Mundial de la Dona i la Nena en la Ciència a Catalunya, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Tecnology (BIST), amb la col·laboració dels Departaments d’Educació i de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. Les científiques voluntàries es van desplaçar per diversos municipis per realitzar xerrades a escoles de primària i centres d’educació secundària. De l’IRTA, n’hi van participar una trentena, entre investigadores i tècniques. L’organització, en la trobada inaugural de #100tífiques amb les autoritats, ho va destacar com «un dels instituts de recerca amb més participants de l’edició d’enguany». Les xerrades estaven dirigides a alumnat de 6è de Primària i de 1r d’ESO, tot i que en alguns casos van ser a tot el cicle superior. L’objectiu va ser explicar la trajectòria personal i professional de cada científica, visibilitzar les dones que es dediquen a la ciència, mostrar el seu àmbit de recerca, motivar les nenes i els nens perquè s’interessin per la ciència i ensenyar la recerca com una professió més.

Científiques a les contrades de ponent

Georgina Alins, investigadora de Fructicultura, participa cada any a #100tífiques. Aquesta vegada va fer la xerrada a l’escola Comtes de Torregrossa a Alcarràs als alumnes de 5è i 6è de Primària. Ho van gaudir molt, tal com ho van explicar al blog del seu centre. Una altra investigadora del Fruitcentre, Charo Torres, va anar a l’Escola Riu Segre de Lleida. «Hi havia molt bon ambient i vaig estar encantada amb tot l’equip docent. Tot i que era divendres a la tarda, els nens i les nenes van estar molt atents i em van fer moltes preguntes!», explica la Charo ben satisfeta. L’estudiant de doctorat de fructicultura Francisca Carrasco va anar a l’Escola Lestonnac, també de Lleida.

Gràcies a #100tífiques, la ciència també arriba a escoles rurals. Una d’elles, l’Escola El Segrià de Lleida, una escola rural molt petita que pertany al ZER L’Horta de Lleida. Allà, Maria Casanovas, del programa de Fructicultura, va tenir només 14 alumnes entre 5è i 6è. «Que fossin pocs em va anar bé perquè així van poder fer una pràctica, que va ser plantar Aloe vera d’un pot a un substrat i deixar-lo a l’escola per a la seva aclimatació. L’alumnat es va portar molt bé i els va interessar molt, i l’equip docent de l’escola també em van tractar com si fos a casa», tal com es pot veure a la notícia del web del centre. Lourdes Llonch, investigadora postdoctoral de Producció de remugants, va ser la científica de l’IRTA que va anar més lluny, a l’escola Els Raiers de la Pobla de Segur, «va ser el primer any que ho feia i repetiré de ben segur!».

A Girona, el Baix Empordà i rodalies

Del programa de Qualitat i tecnologia alimentàries, van participar a #100tífiques Elena Fulladosa, que es va desplaçar fins a l’Escola Migdia de Girona; Cristina Zomeño, a l’Escola Mas Masó de Salt; Núria Panella, que va anar a l’Escola Torres Jonama i i Begonya Marcos a l’Institut de Celrà. Míriam Muñoz, de Funcionalitat i seguretat alimentàries, va anar al Col·legi Pompeu Fabra, i Marta Pujol, investigadora de Genòmica i biotecnologia vegetal, va fer una xerrada a l’INS de Vidreres, amb 100 alumnes, i una altra a l’escola Ignasi Melé i Farré de Tossa de Mar. A Begur, s’hi va desplaçar Miriam Piles, del programa Genètica i millora animal, a l’escola l’Olivar Vell.

Científiques de l’IRTA a les Terres de l’Ebre

Aquest any, Amposta ha tingut quatre visites d’investigadores de l’IRTA. Maria Rambla, investigadora d’Aigües marines i continentals, va anar a l’Institut Escola Agustí Barberà. «Va anar molt bé, vaig fer dos xerrades a 1r ESO A i a 1r ESO B, de 30 alumnes cadascuna. Es van mostrar interessats i van participar en una petit experiment que vam fer a l’aula de cromatografia en paper». Patrícia Prado, del mateix programa, va anar a Santa Bàrbara, al costat d’Amposta, a l’Escola Jaume Balmes. Ana Roque, d’Aqüicultura, va anar a l’Institut Escola Agustí Barberà. Mª Teresa Martínez Ferrer de Protecció vegetal sostenible va anar a l’Escola Sagrat Cor, «va ser fantàstic, m’han fet moltes preguntes i al final de tot em van confirmar que estaven més interessats en la ciència, tant els nens com les nenes. Ha estat molt enriquidor i espero repetir l’any que ve».

A la Catalunya central

Marina Sibila, investigadora del programa de Sanitat animal, va fer la xerrada a l’escola del poble de Navàs. «Va anar molt bé, m’han fet moltíssimes preguntes i ha estat una experiència molt enriquidora. A més, hi havia la meva filla!». La tècnica de comunicació Marina Torres també va fer una xerrada a una escola rural, la ZER Les Oliveres de Cabrera d’Anoia. «Em va agradar molt parlar sobre la recerca i la comunicació científica en una escola tan petita, de comarques de l’interior, on no sempre arriben tantes activitats de divulgació. Vaig passar-m’ho molt bé veient els nens i les nenes tan interessats en el que es fa a l’IRTA».

Barcelona i Àrea Metropolitana

A Barcelona ciutat la investigadora de Sanitat animal Marta Cerdà va anar a l’INS Menéndez y Pelayo. «Vaig estar contenta perquè vaig anar a l’institut on jo vaig estudiar! Després de la xerrada, que va ser amb 100 alumnes, vam fer una pràctica amb cultius bacterians perquè poguessin observar els resultats en els propers dies». La seva doctorand, l’Alícia Manzanares, va anar a l’IE Turón d’en Cartig i li va encantar, tal com explica al seu Instagram.

Als municipis del Llobregat, Viladecans va rebre Judith Guitart, estudiant de doctorat de Sanitat animal, i Sílvia Fornalè, investigadora del programa Genòmica i biotecnologia vegetal, a l’Escola Nostra Senyora del Mar del Prat de Llobregat. A Esparreguera, hi va anar Laura Bonillo, doctorand de Sanitat animal, a l’Institut el Cairat.

Cap als municipis del Vallès s’hi va desplaçar Lourdes Migura de Sanitat animal, concretament al Centre d’estudis Mollet. «Una experiència genial amb un grup molt motivat. Em van fer milers de preguntes, totes molt bones!». Maria Ballester de Genètica i millora animal, va anar a l’escola Ramon fuster. Miriam Cerrillo, de Sostenibilitat en biosistemes, va anar a l’Escola Montessori de Rubí, on va parlar de la gestió dels purins, la recuperació de nitrogen i energia. «Els va sorprendre molt que a Catalunya hi hagi més porcs que persones!». Elena Garcia, de Producció de remugants, va anar a l’Institut Castellar.

Al Penedès, Alexandra Contreras, investigadora de Benestar animal, va anar a l’Institut Milà i Fontanals, amb 150 alumnes com a oients. Maria Devant, cap de Nutrició animal i Producció de remugants, va fer la seva xerrada a l’Escola Estalella i Graells, i Emma Fàbrega, de Benestar animal, a Santa Margarida i els Monjos. Totes tres ho van gaudir moltíssim!

Etiquetes: