Una guia per promoure el compostatge en granja de dejeccions ramaderes
L’IRTA i la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, han creat una guia per fomentar el compostatge en origen
S’hi promou l’ús del compost com una excel·lent alternativa per fertilitzar els camps i substituir en gran part l’ús dels adobs de síntesi
Aquesta setmana s’està presentant al sector agrícola la Guia per al compostatge en granja de dejeccions ramaderes, en el marc de la Setmana Internacional del Compost (ICAW). Aquesta publicació mostra com fer del compost una excel·lent alternativa per fertilitzar els camps i substituir en gran part l’ús dels adobs de síntesi, i ajuda al sector per seguir avançant cap a una producció més eficient amb fertilitzants orgànics, preservant i millorant la salut dels sòls.
El document ha estat elaborat per l’IRTA i la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. Els autors de la guia són Rafaela Cáceres, investigadora de l’IRTA, i Joan Parera, tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC). S’ha elaborat en el marc del projecte europeu Life Agriclose, amb altres dades d’estudis de l’Oficina de Fertilització i Tractament de Dejeccions Ramaderes del DACC. La Guia presenta a més algunes experiències concretes en granges que ja estan realitzant el compostatge en origen.
Aquesta és una de les iniciatives que pren el Departament d’Acció Climàtica per impulsar el compostatge en origen a partir de les dejeccions ramaderes i crear un producte fertilitzant d’alt valor comercial. L’objectiu és aprofitar els nutrients provinents de les deposicions animals i transformar un residu en un nou recurs, minimitzant la dependència de matèries primeres externes. D’aquesta manera es pot avançar cap a una ramaderia i agricultura circulars.
Una alternativa que permet reduir les emissions
Aquest dimecres, durant la jornada Fem compost al Solsonès, que s’ha celebrat a Clariana de Cardener, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Cullell, ha explicat que en zones agrícoles la descentralització dels tractaments de compostatge “pot comportar una reducció en origen d’aproximadament el 50% del volum de les dejeccions, i contribuir, per tant, a disminuir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”. “El compost és una alternativa excel·lent per fertilitzar els camps i substituir, en tot o en gran part, l’ús dels adobs de síntesi. S’ha de tenir en compte que el compost no solament té la funció de proporcionar nutrients a les plantes, sinó que també millora, a diferència dels fertilitzants minerals, les propietats i característiques físiques, químiques i biològiques del sòl”, ha afegit la directora.
Les instal·lacions de compostatge, en forma de plantes mitjanes o grans, distribuïdes arreu de territori, només es justifiquen des d’un punt de vista tècnic i econòmic quan el volum de material a tractar és molt gran. En canvi, amb la modalitat de compostatge en origen, en què es treballa habitualment amb volums de producte relativament petits, es pot reduir el volum i el pes dels materials en origen i facilitar la gestió posterior com a fertilitzant.
L’IRTA participa a la setmana del compostatge
A més de amb la presentació de la Guia, l’IRTA participa a la Setmana Internacional del Compost amb un “Punt d’autoservei” localitzat al centre de Mas Badia (La Tallada d’Empordà, Girona). Si hi aneu entre els dies 9 i 11 de maig, hi trobareu una paradeta on podreu recollir mostres gratuïtes de compost de Km.0, així com material divulgatiu divers per aprendre sobre els beneficis del compostatge en origen.
El divendres 12 de maig, a més, teniu la oportunitat de participar en línia a la jornada Tipus de composts produïts a Catalunya i nova guia del compostatge. I si voleu conèixer altres iniciatives de l’IRTA en aquesta temàtica, podeu descobrir també el projecte demostratiu COMdeHORT, que justament acaba de començar.