Desplegar menú lateral
08/11/2023

Una gestió més eficient del bolcat en aigua permetrà reduir la despesa hídrica en les centrals fructícoles

Pomes bolcades en aigua (foto: IRTA)

Diverses empreses del sector fructícola de Lleida col·laboren amb el projecte demostratiu Aigua.Net per trobar eines que permetin allargar la vida útil de l’aigua de les basses de bolcat de fruita.

Implementar un sistema de filtratge en continu i utilitzar tècniques desinfectants més curoses amb el medi ambient són algunes de les mesures al voltant de les quals gira l’activitat d’aquest projecte.

En el context de sequera en què vivim, iniciatives com les que porta a terme el projecte Aigua.Net – liderat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya – són més necessàries que mai.

Les centrals fructícoles utilitzen grans volums d’aigua en el procés de bolcat de la fruita que arriba dels camps a les línies de confecció. Per poder introduir la fruita en les línies on es calibra i es col·loca en caixes, cal traslladar els fruits dels palots on està emmagatzemada a una altra superfície. Tot i que anteriorment s’havia utilitzat majoritàriament la tècnica del bolcat en sec – abocant el producte directament sobre la línia de confecció –, en els últims anys s’ha estès el sistema de bolcat en aigua per evitar que la fruita es colpegi i es pugui podrir.

Amb aquest sistema de bolcat, els centres fructícoles solen mantenirn l’aigua de la bassa durant una mitjana d’entre tres i set dies, en funció dels kilos de fruita bolcats. Això però, el projecte Aigua.Net ha detectat que, amb una gestió eficient i un control efectiu del risc de contaminació, es pot allargar la vida útil d’aquesta aigua fins a dos mesos, la qual cosa suposaria una important reducció de la despesa hídrica en els centres fructícoles. Ara bé, si no es controla correctament el nivell de contaminació de l’aigua i l’acumulació de matèria orgànica, el mantenir l’aigua en les basses de bolcat pot representar un risc microbiològic per a la fruita i un risc de seguretat alimentària en cas que els fruits que s’hi processen acabin presentant residus químics o podridures.

Aquests són alguns dels riscos que ha detectat l’equip coordinat per la investigadora Natàlia Alós, del programa Postcollita a l’IRTA. Des de l’any 2022 i fins al juny de 2024, els responsables del projecte treballaran amb empreses del sector per tal de demostrar com es contamina l’aigua de les basses de bolcat de palots, i com fer-ne una gestió sostenible i eficient.

Un sistema de filtratge en continu i una desinfecció més sostenible

En el primer any d’activitat, el projecte ha desenvolupat una tasca d’observació en diversos centres fructícoles de Lleida on els i les investigadores han pogut fer el seguiment de tot un cicle d’aigua en cada una de les empreses per estudiar com afecta l’existència o no del filtratge continu, i els efectes que els diferents tipus de desinfecció poden tenir en l’evolució de la contaminació fúngica i química de l’aigua de les basses de bolcat de palots.

Presa de mostres analítiques de l’aigua d’una bassa de bolcat de palots (foto: IRTA)

L’objectiu és demostrar com es contamina l’aigua de les basses de bolcat de palots per posteriorment explicar a les empreses que s’hi dediquen com fer-ne una gestió que els permeti allargar la vida útil de l’aigua, alhora que es garanteix la seva qualitat microbiològica i la seguretat alimentària de la fruita.

En aquesta primera fase d’observació, ja s’ha pogut detectar que implementar un sistema de filtratge en continu i utilitzar tècniques desinfectants més curoses amb el medi ambient són algunes de les mesures que permeten controlar els riscos i aprofitar l’aigua durant períodes de temps més llargs.

Com no podia ser d’una altra manera – tractant-se d’un projecte demostratiu que el que busca és transferir el coneixement –, Aigua.Net organitzarà una jornada divulgativa per presentar a les empreses del sector tota la informació generada gràcies a les activitats del projecte. Està previst que la sessió tingui lloc entre els mesos de maig i juny del 2024.

Un cop finalitzada l’activitat demostrativa, les empreses del sector coneixeran els pros i contres de les diferents maneres en què es pot gestionar l’aigua i tindran les eines necessàries per poder millorar la gestió de la bassa i allargar la vida útil de l’aigua d’una manera segura, reduint-ne el consum i afavorint una reducció de despeses per a l’empresa i una reducció en l’impacte ambiental.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.