Desplegar menú lateral
01/08/2017

Una campanya científic-divulgativa revela com són i com actuen els mosquits

 

El material, disponible al web de Ferrer www.solucionesotc.es, ha estat elaborat amb l’assessorament tècnic del prestigiós Centre de Recerca en Sanitat Animal, CReSA, pertanyent a l’IRTA, del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

S’aconsegueix donar resposta a dubtes com: Per què piquen?, On ponen els ous?, A quina distància ens detecten? o Quina mida tenen?

L’estiu és l’època de l’any en què els mosquits són més presents. les altes temperatures provoquen una proliferació d’aquests insectes molt molestos per les picades que provoquen. A Espanya, hi ha unes 60 espècies de mosquits. Les més comunes són el mosquit comú (Culex pipiens) i el mosquit tigre (Aedes albopictus). OTC antimosquits, marca líder en repel·lents, explica com es comporten aquests insectes des d’una perspectiva científica i divulgativa per oferir al consumidor continguts útils que l’ajudin a prevenir les picades, més enllà dels trucs habituals que es poden trobar en qualsevol suport online. La informació ha estat elaborada amb l’assessorament tècnic del prestigiós Centre de Recerca en Sanitat Animal, CReSA, pertanyent a l’IRTA i ubicat a la Universitat Autònoma de Barcelona.

“A Ferrer ens preocupem de les persones, i per això és important per a nosaltres treballar amb centres del prestigi del CReSA, amb l’objectiu de informar els ciutadans amb rigorositat i amb dades que puguin ser útils per a la prevenció en la seva vida quotidiana “, afirma José Campos, director general de Ferrer Consumer Health.

El material dissenyat, i disponible al web solucionesotc.es, es presenta de manera molt pedagògica, amb més de 30 preguntes i respostes sobre dubtes com: Per què piquen els mosquits?, On posen els ous?, Com ens veuen?, A quina distància ens detecten? o Quina mida tenen i com volen?

El mosquit comú és una espècie estesa per tot el territori, mentre que el mosquit tigre es troba principalment en zones del litoral mediterrani. A grans trets, les dues espècies tenen un comportament semblant. Els mascles s’alimenten exclusivament de fluids vegetals, mentre que són les femelles les que piquen. Necessiten les proteïnes de la sang per a la maduració dels ous.

“Les femelles del mosquit solen fer postes de 50 a 200 ous que dipositen a l’aigua per a la seva maduració. L’aigua estancada permet que les larves creixin per la qual cosa és molt important protegir l’entorn i buidar els llocs en els quals aquesta s’acumuli, per evitar la seva proliferació “, explica la investigadora Sandra Talavera, de l’IRTA-CReSA.
Les femelles, que porten la major càrrega per donar continuïtat a l’espècie, tenen una esperança de vida estimada d’uns 30 dies. Els mascles en canvi, que tenen com a principal missió la còpula, solen morir-se abans, als 10 dies.

La sang humana és el menjar preferit del mosquit tigre. Per arribar als seus preses es guia principalment per l’olor i la calor corporal, el diòxid de carboni expulsat en respirar, la humitat i el moviment. Els nens estan en constant activitat durant el dia, per aquest motiu solen ser els més damnificats per aquesta espècie de mosquit, que ataca sempre durant les hores de llum. En canvi, el mosquit comú ho fa durant les hores crepusculars i nocturnes.

Les claus per conèixer millor els mosquits:

 • Els humans són la presa preferida del mosquit tigre, no per al mosquit comú, que també pica a animals.
 • Només piquen les femelles, per procrear. Les proteïnes de la sang els permeten realitzar la síntesi i maduració dels ous.
 • Les femelles necessiten llocs amb aigua per pondre els ous.
 • El mosquit tigre està actiu durant el dia. El mosquit comú només pica durant les hores crepusculars i nocturnes.
 • Quan el mosquit pica inocula saliva i proteïnes anticoagulants que provoquen que el nostre sistema immunològic alliberi histamina i es produeixi inflamació, enrogiment, calor i picor.
 • El mosquit tigre es mou freqüentment arran de terra pel que les cames solen ser les zones més atacades.
 • Les femelles tenen un aparell bucal picador-xuclador adaptat per alimentar-se de la sang.
 • Una femella pot picar tantes vegades com sigui necessari per omplir el seu abdomen.
 • Els mosquits mouen les seves ales entre 400 i 600 vegades per segon, però són un dels insectes voladors més lents que existeixen.
 • Els mosquits tigre adults solen ser més petits que els comuns, 10 mm enfront de 15 mm.
 • L’olor corporal, el diòxid de carboni de la respiració, la calor, la humitat i el moviment de les persones atrauen els mosquits.
 • Quan els mosquits són lluny, a uns 50 metres, ens localitzen per la nostra respiració.
 • Quan els mosquits estan més a prop, a uns 10 metres, són capaços de veure’ns.
 • En la proximitat, els mosquits es guien per la calor corporal.
 • Als mosquits els agrada la calor, amb el fred es queden en repòs i el seu cicle vital s’atura.
 • El mosquit mascle s’alimenta de fluids vegetals i la seva principal funció és la còpula amb la femella. Els mascles viuen uns 10 dies i les femelles 30.
 • La femella del mosquit comú sol fer posades d’entre 50 i 200 ous, que diposita en grup i suren a la superfície de l’aigua. La femella del mosquit tigre sol fer posades d’entre 80 i 200 ous i els dipositen de manera individual a les parets dels contenidors.
 • Durant l’hivern, els ous del mosquit tigre són capaços de aguantar fins a sis mesos de baixes temperatures i baixa humitat, d’aquesta manera s’assegura la supervivència de l’espècie.
 • Eliminar punts d’aigua estancada en ser l’hàbitat natural per a la cria dels mosquits.
 • Posar mosquiteres, respectar els animals insectívors i utilitzar quan sigui necessari repel·lents d’eficàcia comprovada.
 • La substància química IR3535 és una de les més eficaces segons estudis científics.
 • La màniga llarga pot ajudar a que ens piquin menys però poden arribar a picar-nos a través d’algun tipus de teixit.
 • Els repel·lents d’insectes, principalment que contenen DEET, poden disminuir fins a un terç l’eficàcia fotoprotectora de les cremes solars. En tot cas és apropiat escollir un índex de protecció elevat o un altre tipus de repel·lent.
 • Aplicar el protector solar i mitja hora després aplicar el repel·lent de mosquits. L’efecte del repel·lent es pot allargar de 4 a 6 hores, però el protector hauria d’aplicar cada 2 hores.