Desplegar menú lateral
20/07/2022

Un treball de fi de màster de l’IRTA i la UdG guanya un dels Premis Patronat Politècnica

Clara Barnés recollint el Premi

Se centra en els factors que determinen la qualitat i la composició de la tonyina en llauna, i l‘autora és Clara Barnés, estudiant de doctorat a l’IRTA Monells

El treball «Factors que afecten al contingut de sal i la textura de la tonyina en llauna i espectroscòpia visible-NIR per a la seva caracterització no destructiva», desenvolupat per Clara Barnés, estudiant de doctorat a l’IRTA Monells, en el marc del màster de Biotecnologia Alimentària de la UdG, ha estat guardonat en la vint-i-setena edició dels Premis Patronat Politècnica de la Universitat de Girona (UdG). Aquests premis reconeixen els millors treballs de fi de grau i màster de l’Escola Politècnica Superior de la UdG. El treball ha estat cotutoritzat per Elena Fulladosa i Brigitte Martínez, investigadores d’IRTA, i Elena Saguer, professora agregada de la UdG.

La recerca de Barnés s’ha centrat a determinar els factors que fan variar la qualitat i la composició de la tonyina en llauna amb l’objectiu d’optimitzar-ne el processat i, així, poder obtenir un etiquetat nutricional precís i incorporar al·legacions nutricionals en el sector de les conserves de peix, un dels més dinàmics i actius a Espanya. Per fer-ho, ha utilitzat l’anàlisi d’infraroig proper (NIR), una tecnologia no invasiva. «En un mercat global i competitiu, l’ús de tecnologies no invasives com el NIR per millorar i optimitzar la productivitat de la indústria alimentària ha passat a ser molt necessari», comenta Barnés. Els resultats de l’estudi han demostrat que el tipus d’emmagatzematge i la línia de producció no tenen efecte sobre la composició del producte en llaunes abans que aquestes s’esterilitzin. El que sí s’ha trobat és que la zona d’extracció i l’espècie influeixen en el contingut de sal i que la textura de la tonyina és diferent en funció de les característiques de la línia de producció, de la zona d’extracció, de l’espècie i del sistema d’emmagatzematge.

Arran dels resultats, la doctoranda de l’IRTA ha desenvolupat un model predictiu del contingut de sal de la tonyina amb una precisió elevada que podria permetre l’aplicació de la tecnologia NIR en la indústria per realitzar una quantificació del contingut de sal en línia, per exemple.