Desplegar menú lateral
17/06/2021

Un projecte de l’IRTA i l’IrsiCaixa, entre les 36 iniciatives finançades per La Marató 2020

Marcador del programa.

El projecte, finançat amb 299.425€, se centrarà a estudiar el paper dels anticossos en el transcurs greu de la COVID-19

La Marató 2020 tanca aquest mes de juny amb un marcador final de 13.864.073 €. Com a resposta a la necessitat urgent d’investigar sobre la Covid-19, la Fundació ja ha resolt el concurs d’ajuts a la recerca i ha seleccionat 36 projectes de recerca, que duran a terme 98 equips científics. Un dels projectes finançats l’encapçalen els investigadors Jorge Carrillo, de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), i Júlia Vergara-Alert, investigadora del Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’IRTA.

El projecte “Desxifrant el paper de la resposta humoral en el desenvolupament de la infecció severa per SARS-CoV-2 durant la infecció natural i després de la immunització” tindrà una durada de dos anys i se centrarà a caracteritzar la resposta immunitària de manera exhaustiva que desenvolupen les persones infectades pel SARS-CoV-2 i les vacunades. La majoria dels individus infectats pel SARS-CoV-2 presenten símptomes lleus, però al voltant del 10-30% dels infectats desenvolupen la malaltia de forma greu, cosa que requereix hospitalització i, eventualment, l’admissió a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Encara no se sap quins són els factors que determinen l’aparició d’aquesta forma més greu de la malaltia, però els científic plantegen la hipòtesi que es tracta d’una resposta desmesurada de les defenses del cos que podria provocar una hiperinflamació i les lesions que s’observen en aquests pacients. És per això que l’equip científic es planteja desxifrar quin rol podrien tenir els anticossos en aquests casos i, per tant, estudiar la resposta immunitària humoral.

La convocatòria d’ajudes de la Fundació es va fer de manera excepcional entre els mesos de desembre i gener. Fins al mes de maig, els 229 projectes candidats s’han revisat seguint un procés de contrastat rigor i transparència, coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, en què han intervingut 95 avaluadors internacionals. S’han valorat aspectes com la qualitat, la metodologia, la rellevància científica, sanitària i social, el valor innovador i la viabilitat dels treballs candidats.