Un nou projecte per a la gestió sostenible de l’aigua en fruiters
S’ha celebrat la primera reunió anual del projecte FruitCREWS
Aquest COST Action tracta sobre la resposta dels cultius fructícoles a l’estrés hídric i les aplicacions dels sistemes d’ajuda a la presa de decisions
FruitCREWS, un projecte innovador en producció de fruita sostenible, va celebrar la seva primera reunió anual del 10 a l’11 de juliol a l’històric Centre Residencial de la Universitat de Bolonya (CEUB), a Bertinoro (Itàlia). La trobada va reunir més de 70 participants, incloent-hi parts interessades clau, com ara experts del sector, investigadors i membres internacionals de 23 països de la Unió Europa i més enllà. L’IRTA és un dels socis d’aquest projecte, que compta amb l’expertesa del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura.
El projecte FruitCREWS pretén entendre el comportament fisiològic dels cultius d’arbres fruiters en resposta a l’estrès per sequera en diferents entorns. D’aquesta manera, es poden identificar les millors eines per controlar la situació de l’aigua de les plantes en temps real, i permet als productors programar amb precisió el reg mitjançant l’adopció de noves tecnologies.
La reunió va consistir en una combinació dinàmica de debats i una sortida de camp. Els grups de treball van aprofundir en diversos temes, com l’avaluació de conjunts de dades fisiològiques per a la sensibilitat del reg, els models de reg sostenible basats en paràmetres fisiològics, i diverses estratègies de reg, així com els avantatges i limitacions dels sistemes de suport a la decisió (DSS) i les millors maneres de generar directrius per als responsables polítics. Més de 25 ponents van presentar els seus casos, fomentant debats en profunditat i un productiu intercanvi de coneixements.
Posteriorment, el 12 de juliol, es va oferir un taller per mostrar sensors d’avantguarda i sistemes de suport a la decisió de vuit empreses (IRRIFRAME, NETAFIM, DELTA-T, FLORAPULSE, TREETOSCOPE, SENTEK, HYDROSOPH/ECOMATIK, i SYSMAN/NETSENS), facilitant així un intercanvi d’idees i bones pràctiques.
Com a conclusió a les activitats d’aquests dies, els participants es van reunir al Departament d’Agricultura regional de la regió d’Emilia-Romagna, on destacats experts com Valtiero Mazzotti, cap del Departament Regional d’Agricultura, Giuseppina Felice, cap de Sector de Competitivitat Empresarial i Desenvolupament de la Innovació, i Adriano Battilani (ANBI – Irrigants d’Europe), entre d’altres, van compartir els seus punts de vista. A més, es va organitzar una interessant taula rodona on investigadors dels Estats Units, Egipte, Sud-àfrica, Israel, Turquia i Portugal van presentar la situació dels seus països en relació a les tecnologies sostenibles i la innovació per a la gestió de l’aigua en regions productores de fruita.
Segons Brunella Morandi i Virginia Hernandez Santana, presidenta i vicepresidenta respectivament de FruitCREWS, “L’èxit d’aquesta reunió inaugural és un testimoni de la col·laboració global i la dedicació cap a la gestió sostenible de l’aigua a la indústria de la producció de fruites. Estem encantats amb la participació entusiasta i el debat amb impacte que es va mantenir durant l’esdeveniment”.
La primera reunió anual de FruitCREWS no només va servir com a plataforma per compartir coneixements, sinó que també va establir les bases per a futures col·laboracions i avenços en la producció fructícola sostenible. Una ocasió que va servir per unir els actors globals de la indústria de la fruita per abordar el repte crític de la gestió sostenible de l’aigua. L’èmfasi en conjunts de dades i models fisiològics va reforçar la importància de la presa de decisions basada en dades per a estratègies de reg efectives, garantint que els recursos hídrics s’utilitzen de manera eficient.
FruitCREWS també té l’objectiu de promocionar pràctiques de gestió sostenible de l’aigua mitjançant el compromís amb els responsables polítics, influint en les regulacions i promovent incentius per adoptar tècniques d’ús sostenible de l’aigua. Els sensors presentats i els sistemes de suport a la decisió van destacar el paper de la tecnologia innovadora en el reg de precisió, que permet als agricultors optimitzar l’ús de l’aigua i minimitzar els impactes ambientals.
Les activitats del projecte se centraran en: 1) Identificar els paràmetres fisiològics més útils per quantificar l’estrès per sequera mitjançant eines de sensors rendibles i fàcils d’utilitzar; 2) Comparar i avaluar el rendiment dels models existents per quantificar les necessitats d’aigua de les plantes durant la sequera, per a una possible implementació en sistemes de suport a la decisió; 3) Definir les estratègies de reg (de dèficit) més efectives per a diferents cultius i entorns i 4) Identificar llacunes per millorar els DSS existents a partir del coneixement generat per la xarxa, alhora que es prenen accions per facilitar-ne la difusió entre els grups d’interès i l’adopció per part dels usuaris finals.
Teniu més informació sobre el projecte a: