Desplegar menú lateral
27/11/2019

El malbaratament alimentari als menjadors escolars podria reduir-se en un 34%

· Ho conclou un estudi del CREDA-UPC-IRTA, en què s’ha calculat que un menjador escolar llença 20,5 kg d’aliments al dia

· L’estudi proposa estratègies basades en el canvi de comportaments i hàbits en els petits, i les posa a l’abast de tothom gratuïtament

Els menjadors escolars de l’Àrea Metropolitana de Barcelona tiren a les escombraries una mitjana de 20,5 kg d’aliments al dia. De fet, cada infant malbarata de mitjana 46,9 grams de menjar a l’hora de dinar, dels quals la meitat són les postres, sobretot fruita, seguits del segon plat.

Aquestes dades formen part de l’estudi “Escoles contra el malbaratament alimentari”, de la Berta Vidal, doctoranda del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), un centre de recerca conjunt de la UPC i l’IRTA. A més de quantificar la problemàtica, el treball també proposa estratègies per a reduir el malbaratament d’aliments als menjadors escolars. Es tracta d’accions senzilles, efectives i eficients basades en el canvi de comportaments i hàbits (nudging strategies), que s’han aplicat com a prova pilot en cinc escoles de Badalona, Esplugues de Llobregat, Barcelona i Granollers.

Algunes d’aquestes estratègies consisteixen, per exemple, a mostrar un “menú del dia” als infants perquè puguin anticipar-se al menjar que els serviran al plat, o dinar després d’haver jugat i amb música relaxant de fons. També, l’ús d’un “semàfor de la gana” que els permeti escollir la ració adient segons el dia, així com la disponibilitat d’instruccions i instruments específics per tallar la fruita, un comptador de plats plens i buits. El resultat principal de l’aplicació d’accions com aquestes ha estat la reducció del 34% del malbaratament després del consum.

El malbaratament s’ha reduït gràcies a aplicar estratègies basades en el canvi d’hàbits i de comportament

L’estudi, que ha estat premiat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i l’IND+I Science en la categoria “Agenda de desenvolupament metropolità”) es va presentar el 22 de novembre en la jornada «Prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars metropolitans», organitzada pel CREDA en col·laboració amb PEMB. L’acte va tenir lloc a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), i es va celebrar en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

En la Jornada també es va parlar sobre reptes i oportunitats per prevenir el malbaratament alimentari als menjadors escolars, per la qual cosa a més de les investigadores del CREDA van participar-hi professionals del sector i de l’àmbit educatiu. La idea era obrir un debat sobre com afrontar el problema i com aconseguir introduir un sistema alimentari sostenible des de l’àmbit educatiu.

La informació i les estratègies de l’estudi es poden descarregar de forma gratuïta al blog escolescontraelmalbaratament.blogspot.com, que el CREDA ha elaborat conjuntament amb Espigoladors. Es tracta d’una eina perquè les escoles, càterings, AMPAS/AFAS, etc. puguin treballar de forma autònoma en reduir el malbaratament alimentari als menjadors.

Podeu llegir un resum complet de la jornada (amb presentacions incloses) a la web del CREDA.