Desplegar menú lateral
30/09/2021

Sorigué i IRTA renoven el seu acord marc per a la innovació

Ana Vallés, presidenta de el grup Sorigué i Josep Usall, director general de l’IRTA lideren la signatura del conveni de col·laboració entre ambdues entitats per al desenvolupament de noves investigacions en l’àmbit agroalimentari i de l’aigua

Recerca, transferència de coneixements i exploració de noves solucions industrials són els eixos que fonamenten l’acord marc entre Sorigué i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). L’empresa líder en enginyeria de l’aigua i referent en el sector de la construcció uneix esforços amb l’IRTA per a la formulació de projectes R+D que donin resposta als reptes empresarials pel que fa a competitivitat amb criteris de sostenibilitat ambiental.

La renovació de l’acord marc s’ha formalitzat amb la presència d’Ana Vallés, presidenta de el grup empresarial Sorigué; Josep Usall, director general de l’IRTA i Rosa Cubel, directora de Relacions Institucionals i Transferència Tecnològica de l’IRTA. «La vinculació amb centres de recerca de referència com l’IRTA és clau per a la nostra estratègia d’innovació ja que ens permet ampliar la nostra àrea de coneixement i explorar nous negocis», ha indicat Joan Pons, Director d’Innovació de Sorigué. Per la seva banda, el director general de l’IRTA, Josep Usall, ha destacat que, «estem contents de ser un soci tecnològic d’una empresa com Sorigué i, d’aquesta manera, poder ajudar al nostre sector a fer front als reptes ambientals i de negoci que se li presenten».

Acord de col·laboració des de 2016

Signat per primera vegada el 2016, aquest conveni ha permès impulsar diferents iniciatives en l’àmbit agroalimentari i de l’aigua en què han participat experts i investigadors d’ambdues entitats.

Una xarxa conjunta d’I+D que des de fa poc va començar a treballar en un projecte per reduir la taca bacteriana en ametllers i presseguers. Un pas endavant en la cooperació innovadora entre el sector productor i la investigació que impactarà positivament en el sector agrícola. I és que, al racionalitzar l’ús de productes fitosanitaris i buscar alternatives basades en compostos de coure, productes biològics i inductors de les defenses de les plantes, es pretén protegir la producció fructícola amb un mínim impacte ambiental.

IRTA, compromès amb la qualitat

L’IRTA, institut de recerca adscrit a Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i membre de el sistema CERCA, s’ha proposat entre els seus objectius científics estratègics el proveïment d’aliments sans i de qualitat per als consumidors finals. En aquesta recerca, els seus projectes d’investigació promouen el desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari, agroforestal, aqüícola i pesquer per als que s’avancen diverses investigacions al llarg i ample de Catalunya. Un treball que es desenvolupa de manera conjunta amb diferents laboratoris universitaris, empresarials i institucionals i que ha donat com a resultat una prestigiosa xarxa de centres consorciats i enfocats a projectes R+D.

Gràcies als seus notables resultats, IRTA compta amb múltiples certificats i acreditacions entre els quals es destaca el segell de l’Excel·lència en Recursos Humans per als investigadors (HRS4R), atorgat per la Comissió Europea.

Sorigué, aposta ferma per la innovació

Compromès amb un model d’innovació sostenible, Sorigué està en una constant recerca d’idees per al desenvolupament de tecnologia, productes i serveis que reforcin el seu lideratge i li permeti obrir-se a altres mercats. Anàlisi de tendències, investigació i projectes amb perspectiva d’aplicació industrial li han permès estar a l’avantguarda i anticipar-se a nous reptes en diferents àmbits.

En aliança amb entitats especialitzades i aprofitant les sinergies derivades de la feina interinstitucional, Sorigué està immersa en diverses investigacions entre les quals es destaquen Low-E per al desenvolupament d’un nou procés de dessalinització d’aigua; Desorech que busca millorar la qualitat de l’plàstic reciclat per a la seva reutilització o Aqua-gox l’objectiu és produir una nova membrana per a la reducció de costos en les plantes de tractament d’aigües residuals.

Amb la renovació de l’acord marc entre Sorigué i IRTA, ambdues entitats busquen anar un pas més enllà en investigació per al sector agroalimentari i la indústria de l’aigua i aportar nous productes que responguin a les actuals exigències mediambientals.