Desplegar menú lateral

Varietats d’ametller Tarraco

Descripció

  • Referència obtentor: IRTAMB-A21-169.
  • Sinònim (programa de millora de varietats d’ametller IRTA): “21-169”.
  • Origen: arbre procedent de l’encreuament “FLTU18” x “Anxaneta”, realitzat l’any 1991 a Mas de Bover (Constantí, Tarragona).
  • Varietat protegida: sol·licitud de protecció presentada a la OEVV i a la OCVV. Protecció provisional.

Característiques agronòmiques

  • Vigor de l’arbre: mitjà. Vigor suficient per mantenir un bon equilibri entre la producció i el creixement vegetatiu.
  • Densitat foliar: densa.
  • Port: mitjà-erecte.
  • Intensitat de ramificació: mitjana-escassa.
  • Formació i poda: molt fàcil.
  • Localització de la fructificació: preferentment en ramets de maig.
  • Època de floració: molt tardana (posterior a “Ferragnès”). A Mas de Bover 35 dies després de “Desmai Llargueta” (mitjana de 12 anys d’observacions).
  • Genotip S de compatibilitat: S1S9.
  • Pol·linització: necessita pol·linització encreuada.
  • Pol·linitzador: “Marinada”, que té una data de floració similar.
  • Intensitat de floració: molt abundant.
  • Durada de la floració: mitjana.
  • Precocitat a l’entrada en producció: molt precoç.
  • Capacitat productiva: molt alta.
  • Regularitat en la producció: bona. Poc alternant.
  • Tolerància al “fusicoccum” (Phomopsis amygdali Del.): tolerant.
  • Tolerància a la “taca ocre” (Polystigma ochraceum Whal.): sensible.
  • Època de maduració: mitjana-tardana.
  • Aptitud per a la recol·lecció: bona. A la maduresa els fruits es mantenen adherits a les branques. Quan es vibra l’arbre, es desprenen amb facilitat.
  • Procés de pelat: senzill. La pellofa se separa fàcilment de la closca.

Característiques comercials

  • Forma de l’ametlla: el·líptica.
  • Mida del gra: gran (1,7 g).
  • Rendiment en gra: 32 %.
  • Consistència de la closca: dura.
  • Percentatge d’ametlles dobles: sense dobles (0,1 %).
  • Aspecte del gra: atractiu. Tegument llis i clar.
  • Composició del gra repelat: oli: 53,4 %; proteïna bruta: 24,6 %; sucres solubles: 2,9 %; fibra bruta: 9,3 %; aigua: 4,7 %.

Avaluació global

“Tarraco” té una excel·lent capacitat productiva i és molt precoç a l’entrada en producció. Molt tardana en floració. Molt fàcil de formar i podar. Bon fruit, de gran mida. Tolerant al “fusicoccum” sensible a la “taca ocre”. És una varietat autoestèril i, per tant, necessita la pol·linització encreuada, podent-se associar amb “Marinada”, amb la qual té una bona coincidència en la data de floració. La combinació de “Tarraco” i “Marinada”, ambdues molt precoces a l’entrada en producció i de vigor moderat, pot ser considerada per a la realització de plantacions a marc més reduït que l’habitual.

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

S'ha enviat correctament
No s'ha pogut enviar correctament, prova en un altre moment