Descripció
- Referència obtentor: IRTAMB-A23-57.
- Sinònim (programa de millora de varietats d’ametller IRTA): “23-57”.
- Origen: arbre procedent de l’encreuament “Lauranne” x “Glorieta”, realitzat l’any 1994 a Mas de Bover (Constantí, Tarragona).
- Varietat protegida: sol·licitud de protecció presentada a la OEVV i a la OCVV. Protecció provisional.
Característiques agronòmiques
- Vigor de l’arbre: mitjà. Vigor suficient per mantenir un bon equilibri entre la producció i el creixement vegetatiu.
- Densitat foliar: densa.
- Port: mitjà-erecte.
- Intensitat de ramificació: mitjana-escassa.
- Formació i poda: molt fàcil.
- Localització de la fructificació: preferentment en ramets de maig.
- Època de floració: molt tardana (posterior a “Ferragnès”). A Mas de Bover 33 dies després de “Desmai Llargueta” (mitjana de 12 anys d’observacions).
- Genotip S de compatibilitat: S5Sf.
- Pol·linització autofèrtil. No necessita pol·linització encreuada. Varietat autocompatible i amb bon nivell d’autogàmia (capaç de produir en condicions d’aïllament).
- Pol·linitzador: per afavorir la pol·linització encreuada (pràctica recomanable, fins i tot per a les varietats autofèrtils), pot combinar-se a la plantació amb “Tarraco”, que té una data de floració similar.
- Intensitat de floració: molt abundant.
- Durada de la floració: mitjana.
- Precocitat a l’entrada en producció: extraordinàriament precoç.
- Capacitat productiva: molt alta.
- Regularitat en la producció: bona. Poc alternant.
- Tolerància al “fusicoccum” (Phomopsis amygdali Del.): tolerant.
- Tolerància a la “taca ocre” (Polystigma ochraceum Whal.): mitjana.
- Època de maduració: mitjana (començament de setembre a Mas de Bover).
- Aptitud per a la recol·lecció: bona. A la maduresa els fruits es mantenen adherits a les branques. Quan es vibra l’arbre, se desprenen amb facilitat.
- Procés de pelat: senzill. La pellofa se separa fàcilment de la closca.
Característiques comercials
- Forma de l’ametlla: cordiforme.
- Mida del gra: mitjana (1,3 g).
- Rendiment en gra: 31 %.
- Consistència de la closca: dura.
- Percentatge d’ametlles dobles: sense dobles (0,3 %).
- Aspecte del gra: atractiu. Tegument llis i clar.
- Composició del gra repelat: oli: 47,9 %; proteïna bruta: 24,2 %; sucres solubles: 4,1 %; fibra bruta: 11,2 %; aigua: 4,8 %.
Avaluació global
Excel·lent capacitat productiva i precocitat a l’entrada en producció. Floració molt tardana. Autofèrtil, amb bon nivell d’autogàmia. Molt fàcil de formar i podar. Bon fruit. Tolerant al “fusicoccum”. Per afavorir la pol·linització encreuada pot associar-se amb “Tarraco”. La combinació d’aquestes dues varietats, ambdues molt precoces a l’entrada en producció i de vigor moderat, pot ser interessant per a la realització de plantacions a marc més reduït de l’habitual.