Desplegar menú lateral

Varietats d’ametller Marinada

Descripció

  • Referència obtentor: IRTAMB-A23-57.
  • Sinònim (programa de millora de varietats d’ametller IRTA): “23-57”.
  • Origen: arbre procedent de l’encreuament “Lauranne” x “Glorieta”, realitzat l’any 1994 a Mas de Bover (Constantí, Tarragona).
  • Varietat protegida: sol·licitud de protecció presentada a la OEVV i a la OCVV. Protecció provisional.

Característiques agronòmiques

  • Vigor de l’arbre: mitjà. Vigor suficient per mantenir un bon equilibri entre la producció i el creixement vegetatiu.
  • Densitat foliar: densa.
  • Port: mitjà-erecte.
  • Intensitat de ramificació: mitjana-escassa.
  • Formació i poda: molt fàcil.
  • Localització de la fructificació: preferentment en ramets de maig.
  • Època de floració: molt tardana (posterior a “Ferragnès”). A Mas de Bover 33 dies després de “Desmai Llargueta” (mitjana de 12 anys d’observacions).
  • Genotip S de compatibilitat: S5Sf.
  • Pol·linització autofèrtil. No necessita pol·linització encreuada. Varietat autocompatible i amb bon nivell d’autogàmia (capaç de produir en condicions d’aïllament).
  • Pol·linitzador: per afavorir la pol·linització encreuada (pràctica recomanable, fins i tot per a les varietats autofèrtils), pot combinar-se a la plantació amb “Tarraco”, que té una data de floració similar.
  • Intensitat de floració: molt abundant.
  • Durada de la floració: mitjana.
  • Precocitat a l’entrada en producció: extraordinàriament precoç.
  • Capacitat productiva: molt alta.
  • Regularitat en la producció: bona. Poc alternant.
  • Tolerància al “fusicoccum” (Phomopsis amygdali Del.): tolerant.
  • Tolerància a la “taca ocre” (Polystigma ochraceum Whal.): mitjana.
  • Època de maduració: mitjana (començament de setembre a Mas de Bover).
  • Aptitud per a la recol·lecció: bona. A la maduresa els fruits es mantenen adherits a les branques. Quan es vibra l’arbre, se desprenen amb facilitat.
  • Procés de pelat: senzill. La pellofa se separa fàcilment de la closca.

Característiques comercials

  • Forma de l’ametlla: cordiforme.
  • Mida del gra: mitjana (1,3 g).
  • Rendiment en gra: 31 %.
  • Consistència de la closca: dura.
  • Percentatge d’ametlles dobles: sense dobles (0,3 %).
  • Aspecte del gra: atractiu. Tegument llis i clar.
  • Composició del gra repelat: oli: 47,9 %; proteïna bruta: 24,2 %; sucres solubles: 4,1 %; fibra bruta: 11,2 %; aigua: 4,8 %.

Avaluació global

Excel·lent capacitat productiva i precocitat a l’entrada en producció. Floració molt tardana. Autofèrtil, amb bon nivell d’autogàmia. Molt fàcil de formar i podar. Bon fruit. Tolerant al “fusicoccum”. Per afavorir la pol·linització encreuada pot associar-se amb “Tarraco”. La combinació d’aquestes dues varietats, ambdues molt precoces a l’entrada en producció i de vigor moderat, pot ser interessant per a la realització de plantacions a marc més reduït de l’habitual.

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

S'ha enviat correctament
No s'ha pogut enviar correctament, prova en un altre moment