Desplegar menú lateral

Varietats d’ametller Francolí

Descripció

  • Sinònim (programa de millora de varietats d’ametller IRTA): “3-361”.
  • Origen: arbre procedent de l’encreuament “Cristomorto” x “Tuono”, realitzat l’any 1976 a Mas de Bover (Constantí, Tarragona).
  • Varietat protegida: Títol d’Obtenció Vegetal del MAPA concedit a l’IRTA. Número de registre 872 (BOE del 25-1-1992).

Característiques agronòmiques

  • Vigor de l’arbre: vigorós.
  • Densitat foliar: densa.
  • Port: mitjà.
  • Intensitat de ramificació: mitjana.
  • Formació i poda: molt fàcil.
  • Localització de la fructificació: preferentment en ramets de maig.
  • Època de floració: tardana (similar a “Vairo”, “Glorieta”, “Guara”). A Mas de Bover 25 dies després de “Desmai Llargueta” (mitjana de 12 anys d’observacions).
  • Genotip S de compatibilitat: S1Sf.
  • Pol·linització: autofèrtil. No necessita pol·linització encreuada. Varietat autocompatible i amb bon nivell d’autogàmia (capaç de produir en condicions d’aïllament).
  • Pol·linitzadors: per afavorir la pol·linització encreuada (pràctica recomanable, fins i tot per a les varietats autofèrtils), pot combinar-se a la plantació amb “Glorieta”, “Vairo”, “Constantí”, “Guara”, etc.
  • Intensitat de floració: molt abundant.
  • Durada de la floració: mitjana.
  • Precocitat a l’entrada en producció: precoç.
  • Capacitat productiva: alta-molt alta.
  • Regularitat en la producció: acceptable.
  • Tolerància al “fusicoccum” (Phomopsis amygdali Del.): sensible.
  • Tolerància a la “taca ocre” (Polystigma ochraceum Whal.): mitjana.
  • Tolerància a la “monilia” (Monilia laxa (Ehrenb) Sacc.): sensible.
  • Època de maduració: precoç (segona quinzena d’agost a Mas de Bover).
  • Aptitud per a la recol·lecció: bona. A la maduresa els fruits es mantenen adherits a les branques. Quan es vibra l’arbre, se desprenen amb facilitat.
  • Procés de pelat: senzill. La pellofa se separa fàcilment de la closca.

Característiques comercials

  • Forma de l’ametlla: semiel·líptica-punxeguda.
  • Mida del gra: mitjana (1,2 g).
  • Rendiment en gra: 30 %.
  • Consistència de la closca: dura.
  • Percentatge d’ametlles dobles: molt reduït (3,7 %).
  • Aspecte del gra: acceptable. Tegument lleugerament rugós, de gruixària mitjana.
  • Composició del gra repelat: oli: 51,8 %; proteïna bruta: 27,3 %; sucres solubles: 3,0 %; fibra bruta: 6,9 %; aigua: 4,8 %.

Avaluació global

Aquesta varietat destaca molt especialment per la seva capacitat productiva i la seva precocitat d’entrada en producció. Autofèrtil, floració tardana, vigorós, poc exigent en poda i fàcil de formar. Les característiques del fruit són acceptables.

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

S'ha enviat correctament
No s'ha pogut enviar correctament, prova en un altre moment