Descripció
- Sinònim (programa de millora de varietats d’ametller IRTA): “3-361”.
- Origen: arbre procedent de l’encreuament “Cristomorto” x “Tuono”, realitzat l’any 1976 a Mas de Bover (Constantí, Tarragona).
- Varietat protegida: Títol d’Obtenció Vegetal del MAPA concedit a l’IRTA. Número de registre 872 (BOE del 25-1-1992).
Característiques agronòmiques
- Vigor de l’arbre: vigorós.
- Densitat foliar: densa.
- Port: mitjà.
- Intensitat de ramificació: mitjana.
- Formació i poda: molt fàcil.
- Localització de la fructificació: preferentment en ramets de maig.
- Època de floració: tardana (similar a “Vairo”, “Glorieta”, “Guara”). A Mas de Bover 25 dies després de “Desmai Llargueta” (mitjana de 12 anys d’observacions).
- Genotip S de compatibilitat: S1Sf.
- Pol·linització: autofèrtil. No necessita pol·linització encreuada. Varietat autocompatible i amb bon nivell d’autogàmia (capaç de produir en condicions d’aïllament).
- Pol·linitzadors: per afavorir la pol·linització encreuada (pràctica recomanable, fins i tot per a les varietats autofèrtils), pot combinar-se a la plantació amb “Glorieta”, “Vairo”, “Constantí”, “Guara”, etc.
- Intensitat de floració: molt abundant.
- Durada de la floració: mitjana.
- Precocitat a l’entrada en producció: precoç.
- Capacitat productiva: alta-molt alta.
- Regularitat en la producció: acceptable.
- Tolerància al “fusicoccum” (Phomopsis amygdali Del.): sensible.
- Tolerància a la “taca ocre” (Polystigma ochraceum Whal.): mitjana.
- Tolerància a la “monilia” (Monilia laxa (Ehrenb) Sacc.): sensible.
- Època de maduració: precoç (segona quinzena d’agost a Mas de Bover).
- Aptitud per a la recol·lecció: bona. A la maduresa els fruits es mantenen adherits a les branques. Quan es vibra l’arbre, se desprenen amb facilitat.
- Procés de pelat: senzill. La pellofa se separa fàcilment de la closca.
Característiques comercials
- Forma de l’ametlla: semiel·líptica-punxeguda.
- Mida del gra: mitjana (1,2 g).
- Rendiment en gra: 30 %.
- Consistència de la closca: dura.
- Percentatge d’ametlles dobles: molt reduït (3,7 %).
- Aspecte del gra: acceptable. Tegument lleugerament rugós, de gruixària mitjana.
- Composició del gra repelat: oli: 51,8 %; proteïna bruta: 27,3 %; sucres solubles: 3,0 %; fibra bruta: 6,9 %; aigua: 4,8 %.
Avaluació global
Aquesta varietat destaca molt especialment per la seva capacitat productiva i la seva precocitat d’entrada en producció. Autofèrtil, floració tardana, vigorós, poc exigent en poda i fàcil de formar. Les característiques del fruit són acceptables.
S'ha enviat correctament
No s'ha pogut enviar correctament, prova en un altre moment