Desplegar menú lateral

Varietats d'Ametller: Vairo

Descripció

  • Sinonímia: “Vayro”.
  • Referència obtentor: IRTAMB-A21-323.
  • Origen: arbre procedent de l’encreuament “4-665” x “Lauranne”, realitzat l’any 1991 a Mas de Bover (Constantí, Tarragona).
  • Varietat protegida: sol·licitud de protecció presentada a la OEVV i a la OCVV. Protecció provisional.

Característiques agronòmiques

  • Vigor de l’arbre: molt vigorós. Aquesta característica li permet mantenir un bon equilibri entre la producció i el creixement vegetatiu.
  • Densitat foliar: mitjana.
  • Port: mitjà.
  • Intensitat de ramificació: mitjana.
  • Formació i poda: molt fàcil.
  • Localització de la fructificació: preferentment en ramets de maig, però també en brindilles i rams mixtos.
  • Època de floració: tardana (similar a “Guara” i “Glorieta”). A Mas de Bover 26 dies després de “Desmai Llargueta” (mitjana de 12 anys d’observacions).
  • Genotip S de compatibilitat: S9Sf.
  • Pol·linització: autofèrtil. No necessita pol·linització encreuada. Varietat autocompatible i amb bon nivell d’autogàmia (capaç de produïr en condicions d’aïllament).
  • Pol·linitzadors: per afavorir la pol·linització encreuada (pràctica recomanable, fins i tot per a les varietats autofèrtils), pot combinar-se a la plantació amb “Constantí”, “Glorieta”, “Francolí” “Guara” etc.
  • Intensitat de floració: abundant.
  • Durada de la floració: mitjana.
  • Precocitat a l’entrada en producció: precoç.
  • Capacitat productiva: molt alta.
  • Regularitat en la producció: bona. Poc alternant.
  • Tolerància al “fusicoccum” (Phomopsis amygdali Del.): tolerant.
  • Tolerància a la “taca ocre” (Polystigma ochraceum Whal.): molt tolerant.
  • Època de maduració: precoç (segona quinzena d’agost a Mas de Bover).
  • Aptitud per a la recol·lecció: bona. A la maduresa els fruits es mantenen adherits a les branques. Quan es vibra l’arbre, es desprenen amb facilitat.
  • Procés de pelat: senzill. La pellofa se separa fàcilment de la closca.

Característiques comercials

  • Forma de l’ametlla: cordiforme – amigdaloide
  • Mida del gra: mitjana (1,2 g).
  • Rendiment en gra: 29 %.
  • Consistència de la closca: dura.
  • Percentatge d’ametlles dobles: sense dobles (0,1 %).
  • Aspecte del gra: atractiu. Tegument llis i de color clar, sense arrugues.
  • Composició del gra repelat: oli: 52,7 %; proteïna bruta: 24,5 %; sucres solubles 3,0 %; fibra bruta: 9,0 %; aigua: 4,6%.

Avaluació global

Excel·lent capacitat productiva. Notable intensitat de frucitificació i vigor. Autofèrtil, (bon nivell d’autogamia). Floració tardana. Arbre fàcil de formar i podar. Bon fruit. Tolerant a “fusicoccum” i “taca ocre”. Per afavorir la pol·linització encreuada, pot associar-se amb “Constantí” o d’altres varietats de data de floració similar.

 

 

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

S'ha enviat correctament
No s'ha pogut enviar correctament, prova en un altre moment