Desplegar menú lateral

Pla d'acció per a la biodiversitat cultivada

El pla d’acció per a la biodiversitat cultivada (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de la Generalitat de Catalunya) vol contribuir a la conservació de les varietats tradicionals. La conservació d’aquestes varietats és important perquè contribueixen a incrementar la biodiversitat cultivada i aquesta és una garantia de la sostenibilitat del sistema agrícola. Les varietats locals són una font de recursos fitogenètics que s’han de preservar, atès que són la base biològica de la producció d’aliments i de la seguretat alimentària i per tant contribueixen al desenvolupament econòmic. Són clau per afrontar els nous reptes del creixement poblacional i els canvis de l’entorn. La pèrdua dels recursos fitogenètics suposa una limitació en la capacitat de respondre a noves necessitats i per tant cal apostar per la seva conservació.

L’IRTA va iniciar el Banc de varietats catalanes d’oliveres l’any 1988 i, actualment, ocupa una superfície de 0,6 ha. El Banc està localitzat al Centre Mas de Bover, Constantí (Tarragonès). Els objectius del Banc són els d’introduir i conservar ex situ els recursos genètics de l’olivar català i, alhora, estudiar i avaluar en les mateixes condicions de cultiu la variabilitat genètica i els caràcters d’interès agronòmic i tecnològic (oli) de les varietats autòctones, a més de la caracterització morfològica i molecular. Actualment inclou un total de 50 genotips d’origen català, procedents de les prospeccions realitzades a Catalunya. La col·lecció custodia tres arbres per varietat a un marc de plantació de 7 x 5 m.

 

Aquest Pla d’Acció sobre la biodiversitat cultivada de l’olivera a Catalunya contempla:

 

· Llistat de les varietats locals d’olivera (Olea europaea L.) de plantes llenyoses conservades in situ

· Llistat de les varietats locals de plantes llenyoses d’olivera (Olea europaea L.) conservades ex situ al Centre de Mas de Bover

· Catàleg de varietats d’olivera locals d’interès agrari de Catalunya