Origen
Principal varietat d’oli a Grècia.
Característiques destacables
Arbre
- Vigor: Mitjà-poc
- Port: Obert
- Densitat de canòpia: Compacta
- Entrada en producció: Precoç
- Potencial productiu: Alt
- Fructificació: En raïms
- Maduració: Mitjana-Tardana
Fruit (dades plantació en bardissa i en regadiu, Tarragona)
- Mida (g): 0,90 ± 0,14
- Relació polpa/os: 3,44 ± 0,84
- Contingut en oli (% smt): 22,9 ± 0,8
- Contingut en oli (% sms): 52,4 ± 3,4
Oli verge
- Àcids grassos (%)
- palmític C16:0 11,4
- esteàric C18:0 2,51
- oleic C18:1 76,6
- linoleic C18:2 6,89
- linolènic C18:3 0,93
- relació mono/poliinsaturats 10,0
- Polifenols totals (ppm àc. cafeïc): 400
- Amargor (K225): 0,45
- Estabilitat (hores a 120ºC): 15,23
Perfil sensorial
Oli verge de fruitat verd intens, i molt ric en aromes secundaris, que recorden a la fulla de l’olivera i a diverses hortalisses, com la carxofa. En boca, dominen les sensacions de picor, amargor i astringència, encara que persisteix una nota clara de dolçor que contribueix a mantenir un cert equilibri sensorial.
Avaluació global
Varietat productiva amb precoç entrada en producció. Se la considera resistent a la sequera però sensible al fred. Tolerant a “ull de gall” (Spilocaea oleagina). Fruit molt petit que madura entre el període de maduració de l’“Arbequina” i el de l’“Arbosana”. Produeix olis verges apreciats comercialment, de color verd intens i bastant ric en àcid oleic, polifenols i compostos amargs que li configuren una llarga vida útil.