Origen
Clon seleccionat per l’IRTA al 1987, a partir de prospeccions del cultivar d’olivera “Arbosana” a la comarca de l’Alt Penedès (Barcelona).
Característiques destacables
Arbre
- Vigor: Molt poc
- Port: Obert
- Densitat de canòpia: Compacta
- Entrada en producció: Precoç
- Potencial productiu: Molt alt i regular
- Fructificació: En raïms
- Maduració: Tardana
Fruit (dades plantació en bardissa i en regadiu, Tarragona)
- Mida (g): 1,59 ± 0,37
- Relació polpa/os: 4,69 ± 0,54
- Contingut en oli (% smt): 19,8 ± 0,8
- Contingut en oli (% sms): 50,7 ± 2,8
Oli verge
- Àcids grassos (%)
- palmític C16:0 13,6
- esteàric C18:0 1,9
- oleic C18:1 73,0
- linoleic C18:2 7,9
- linolènic C18:3 0,9
- relació mono/poliinsaturats 8,9
- Polifenols totals (ppm àc. cafeïc): 343
- Amargor (K225): 0,30
- Estabilitat (hores a 120ºC): 12,8
Perfil sensorial
Oli verge de fruitat verd intens, amb connotacions de fulles i hortalisses. Normalment presenta aromes secundaris que recorden tant a fruites madures, com a flors i mel. En boca, és molt complex i presenta un bon equilibri entre les sensacions de dolçor, picor i amargor. Amb una clara astringència final, que potencia la percepció de les notes retronasals de tipus verd.
Avaluació global
Varietat precoç d’entrada en producció i d’elevada productivitat. Pel seu escàs vigor està molt ben adaptada a plantacions d’alta densitat (en bardissa). Sensible al fred, de fruit petit que madura vàries setmanes després de l’“Arbequina”. Produeix un oli verge de fruitat verd intens amb nivells alts d’amarg, picant i astringent.