Origen
Clon obtingut per l’IRTA al 1998, com a resultat de la selecció clonal de la varietat “Arbequina” a Catalunya. És el primer clon d’“Arbequina” amb garantia sanitària i varietal i s’ha estès pels principals països oleícoles.
Característiques destacables
Arbre
- Vigor: Poc
- Port: Semi-erecte
- Densitat de canòpia: Compacta
- Entrada en producció: Precoç
- Potencial productiu: Molt alt i regular
- Fructificació: En raïms
- Maduració: Mitjana
Comparació de la producció acumulada (kg/ha) del clon IRTA i-18® vs. “Arbequina” estàndard. Dades als 12 anys de plantació, en condicions de secà de Tarragona (500 mm) i amb una densitat de 370 arbres/ha.
Fruit (dades plantació en bardissa i en regadiu, Tarragona)
- Mida (g): 1,72 ± 0,18
- Relació polpa/os: 4,31 ± 0,59
- Contingut en oli (% smt): 21,9 ± 1,0
- Contingut en oli (% sms): 54,4 ± 2,5
Oli verge (dades mitjanes obtingudes a Catalunya)
- Àcids grassos (%)
- palmític C16:0 14,5
- esteàric C18:0 1,5
- oleic C18:1 69,4
- linoleic C18:2 11,1
- linolènic C18:3 0,72
- relació mono/poliinsaturats 6,2
- Polifenols totals (ppm àc. cafeïc): 234
- Amargor (K225): 0,21
- Estabilitat (hores a 120ºC): 9,10
Perfil sensorial
Oli verge d’afruitat mitjà, on destaca l’atribut dolç, encara que també es perceben notes molt lleugeres de picant i amarg, que denoten la presència de polifenols. Presenta aromes secundaris, que recorden a l’herba recent tallada, l’ametlla verda, així com algunes notes de fruites madures. Permet la comercialització directa a principis de campanya o combinat amb altres olis per a millorar la seva estabilitat.
Avaluació global
Varietat molt productiva, de precoç entrada en producció i poc alternant. Se la considera rústica, resistent a gelades i adaptable a diverses condicions de clima i sòl. Molt bona adaptació a plantacions intensives i d’alta densitat (bardissa). El seu port semierecte facilita la formació en eix central. Produeix un oli verge de fruitat mitjà, equilibrat en boca, on destaca l’atribut dolç, molt apreciat pels nous consumidors. La comercialització pot ser monovarietal o en coupage amb altres olis.