La Tomografia Computeritzada (TC) és una de les tecnologies emergents d’interès per a la indústria alimentà ria ja que permet un control no destructiu d’un mateix producte al llarg de tot el procés d’elaboració.
La TC és especialment útil per a l’estudi i optimització dels processos de salat i assecat del pernil curat.
Adaptació de la TC
Els continguts de sal i aigua, aixà com la aw en el pernil curat es poden predir durant tot el procés d’elaboració emprant models de predicció prèviament desenvolupats, utilitzant l’emissió de raigs X en dos energies diferents (80 i 120 kV). Grà cies a ells, es poden obtenir imatges de distribució de sal, aigua i aw de les seccions escanejades, les quals són molt útils per a l’estudi dels processos.
La predicció d’aquests parà metres permet establir si s’han aconseguit les concentracions llindar mÃnimes d’aquests parà metres en les zones més crÃtiques, per evitar l’aparició de problemes sensorials i microbiològics.
La TC és especialment útil per optimitzar els processos d’elaboració quan es redueix el contingut de sal.
Aplicacions
- Estudi dels factors que afecten al procés de salat.
- Control de la seguretat i qualitat de productes amb un contingut baix de sal.
- Optimització dels processos de salat, repòs i assecat.
- Avaluació de la qualitat del producte final.
Serveis
- Millora de la productivitat i automatització.
- Millora de la qualitat de productes amb un contingut reduït de sal.
- Seguretat alimentà ria dels productes amb un contingut de sal reduït.
- Optimització dels processos d’elaboració.