Desplegar menú lateral
03/06/2024

La sequera i els nous sistemes de cultiu han contribuït a reduir el rendiment d’oli d’Arbequina a Catalunya

Davant la preocupació dels agricultors, investigadors de l’IRTA han estudiat durant dos anys i mig les causes d’aquest descens

La recerca s’ha fet en col·laboració amb la Generalitat en el marc del projecte demostratiu Millora del rendiment industrial de la varietat ‘Arbequina’

Des de l’any 2018, les dues DOP Arbequina de Catalunya, Garrigues i Siurana, han vist minvar la quantitat d’oli produïda. Els olivarers són menys rendibles i això preocupa els productors. Per aclarir les raons d’aquesta situació, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), juntament amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les principals cooperatives d’aquestes DOP, han posat en marxa una investigació que atribueix la baixada de la producció a canvis en tres àmbits: el clima, la manera de cultivar i la forma de processar les olives als molins.

L’estudi demostratiu, titulat Millora del rendiment industrial de la varietat ‘Arbequina’, es va iniciar el desembre del 2021 i ha analitzat dades de mostres d’olives Arbequines de totes dues DOP dels darrers dotze anys. També, els investigadors han recollit les condicions d’elaboració a les almàsseres, els molins on es processen les olives, durant les tres últimes campanyes oleícoles. Així mateix, han sol·licitat multitud de dades a les cooperatives, han registrat indicadors meteorològics de les estacions de la zona i han estudiat la generació del greix present a la varietat Arbequina al centre que l’IRTA té a Mas Bové, al Camp de Tarragona.

Tot plegat ha permès constatar una baixada de més de tres punts de l’extractabilitat industrial, un bon indicador del rendiment, entre el període 2012-2017 i el període 2018-2023. Tal com detalla l’investigador responsable del projecte, Juan Francisco Hermoso, del programa de Fructicultura de l’IRTA, “hem pogut atribuir aquest descens a canvis en les condicions agronòmiques, en les condicions climàtiques i també en les condicions tecnològiques a les almàsseres, cosa que ens permet proposar mesures correctores als productors i olivarers perquè millorin els seus resultats i la seva rendibilitat econòmica”.

Condicions agronòmiques, climàtiques i tecnològiques

L’estudi revela que els últims anys s’han introduït canvis als cultius de les DOP Garrigues i Siurana que no han afavorit la productivitat. “L’avançament de la collita, l’increment de la superfície de conreu amb nous sistemes superintensius i la transformació en reg de plantacions tradicionals han fet augmentar la humitat de l’oliva i reduir-ne la proporció de greix”, explica Hermoso. Una situació que, lligada amb les condicions meteorològiques i el processament a les almàsseres, han conduït a la reducció de la producció d’oli.

De fet, l’ascens de les temperatures i l’afectació per la sequera “han tingut efecte sobre la maduració dels fruits i la lipogènesi de l’oli, és a dir, la generació de greix dins l’oliva”, afegeix l’investigador. Així, olives amb més humitat i menys greix, processades amb el sistema que predomina a les almàsseres, un sistema continu de dues fases, han afectat la capacitat d’extracció de l’oli.

Fer canvis per ser més rendibles

Per tot això, l’equip liderat per Hermoso fa diverses recomanacions als productors: ajustar el gruix de la producció a partir de la segona setmana de novembre, moment en què els fruits de la varietat Arbequina tenen uns continguts de greix i d’humitat adequats; implementar sistemes de reg que optimitzin l’ús de l’aigua; aplicar adobs segons les necessitats específiques de les oliveres i les condicions climàtiques de cada finca, i utilitzar sensors i sistemes de monitorització tant al camp com als molins, incrementant així els autocontrols de totes les operacions de producció i extracció de l‘oli. Això últim també permetrà, per exemple, ajustar les regulacions al molí en funció de les condicions de l’oliva.

De fet, els investigadors han compartit els seus resultats en cursos de tecnologia d’elaboració i qualitat d’oli dirigits a mestres d’almàssera i professionals del sector a les dues comarques productores, així com en diverses jornades tècniques de transferència organitzades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Per a més informació sobre el projecte, consulteu aquest enllaç de RuralCat.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

Etiquetes: