Desplegar menú lateral
14/11/2023

Resultats i dades sobre cereals d’hivern a la darrera jornada GENVCE de 2023

L’IRTA és el coordinador tècnic de GENVCE, el Grup per a l’Avaluació de Noves Varietats de Cultius Extensius a Espanya

La jornada amb tots els resultats es pot veure al canal de YouTube de GENVCE

El 7 de novembre es va celebrar una nova jornada tècnica i de transferència de resultats sobre cultius extensius d’hivern de la xarxa GENVCE, que va tenir lloc a la seu del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a Madrid. L’esdeveniment va reunir els diferents actors i entitats públiques i privades representants de les diferents baules de la cadena de producció en cultius extensius: cultiu, obtenció varietal, multiplicació, transformació agroindustrial, investigació i diferents sectors de l’administració.

La jornada va ser inaugurada per la subdirectora adjunta de Mitjans de Producció Agrícola i de l’Oficina Espanyola de Varietats Vegetals (OEVV) del MAPA, Bibiana Rodríguez Sendón, i el Secretari General de GENVCE, Alejandro Benito Barba, de l’Institut Madrileny d’Investigacions Agràries (IMIDRA ). Tots dos van destacar la importància de la col·laboració i d’unir esforços entre els diferents agents del sector per fer front als reptes econòmics, en matèria de sostenibilitat i en l’adaptació al canvi climàtic, traçats a les diferents iniciatives europees nascudes del Pacte Verd, dirigit a assolir un model alimentari sostenible. En aquest sentit, es van presentar les noves iniciatives impulsades per GENVCE al voltant de noves xarxes d’assajos de sostenibilitat i adaptació climàtica, així com les que tracten espècies oleaginoses (soja, palmell, gira-sol, lli…) i lleguminoses (llegums).

L’IRTA, com a coordinador tècnic de GENVCE, va presentar els resultats de la darrera campanya sobre el comportament agronòmic de les últimes varietats de cereal i colza disponibles al mercat. En un any, del 2022 al 2023, amb les condicions climàtiques més adverses de les darreres campanyes de cereal, hi ha hagut la necessitat d’anul·lar més de la meitat dels assajos, a causa de la cruesa de la sequera i de les temperatures extremes a la majoria de les zones productores d´Espanya. D’aquesta manera, es va destacar la importància de comptar amb una alta densitat d’assajos distribuïts a les diferents zones, per poder disposar així dels resultats presentats. A la campanya 2022-23, GENVCE ha realitzat més de 190 assajos amb protocols comuns, dels quals 131 es corresponen a cereal d’hivern. En aquests últims, s’han avaluat 113 varietats de blat tou i de blat dur, ordi, triticale, civada i sègol híbrid a 43 localitats de 9 comunitats autònomes.

GENVCE va aprofitar l’esdeveniment per introduir les IX Jornades d’Innovació i Transferència en cultius extensius que organitzarà ITACyL els dies 28 i 29 de maig del 2024 a la finca de Zamadueñas (Valladolid). En aquestes Jornades s’exposaran assajos de camp amb els nous materials vegetals, tècniques de cultiu i exhibició de les darreres innovacions tecnològiques en agricultura de precisió. Les jornades estan orientades als agricultors, obtentors i multiplicadors, associacions sectorials i administració competent.

La jornada va continuar amb una revisió de la proposta d’un nou reglament sobre la producció i la comercialització de materials de reproducció vegetal a la Unió Europea (UE). Aquesta revisió es desenvolupa sota la presidència espanyola del Consell de la UE, amb l’ambició d’actualitzar la legislació vigent i incloure nous criteris de sostenibilitat.

Des de l’OEVV també es van exposar els principals resultats obtinguts a la nova xarxa de lleguminoses per a gra, incloent la caracterització productiva de llenties, cigrons, veces, yeros, alverjones i tramussos.

La jornada es va clausurar amb la participació del sector de la transformació industrial representada per la malteria. Rafael Eraso, responsable de Desenvolupament d’Ordi d’InterMalta, va indicar que l’elecció de la varietat i la llavor certificada són fonamentals per obtenir un malt de qualitat i va revisar les especificacions requerides per la indústria perquè una varietat d’ordi sigui de qualitat pel seu comportament en malteria i cerveseria.

GENVCE (Grup per a l’Avaluació de Noves Varietats de Cultius Extensius a Espanya) constitueix la xarxa de referència en l’avaluació i la caracterització varietal postregistre de cultius extensius a Espanya. El grup fa més de tres dècades que coordina assajos a les diferents regions agroclimàtiques de la Península. Està compost per instituts i centres de recerca de 10 comunitats autònomes: IFAPA (Andalusia); CTA-DGA (Aragó); IRIAF i ITAP (Castella la Manxa); ITACyL i ITAGRA (Castella i Lleó); CIAM (Galícia), IRTA (Catalunya); CICYTEX (Extremadura); IMIDRA (Madrid); ÍNTIA (Navarra); i NEIKER (País Basc). La presidència la fa la Subdirecció General de Mitjans de Producció Agrícola del MAPA, que dóna suport a la coordinació del Grup a través de l’Oficina Espanyola de Varietats Vegetals (OEVV).

Més informació:

· Web oficial de GENVCE: Genvce.org
· Fitxes tècniques por any i cereal: Fichas Genvce
· Informes sobre Cereals d’hivern
· Video complet de la jornada a YouTube: Part 1 Part 2