Comença el projecte Life MEGA, que té l’objectiu de reduir la contaminació en les explotacions porcines
· Els alts nivells de contaminació de les explotacions intensives de porcs suposen un risc per a la salut dels animals i dels treballadors, i afecta les poblacions de l’entorn
· S’espera que les emissions d’amoníac es reduiran un 70% i les de partícules en suspensió com a mínim un 80%
La major part de la producció porcina europea es realitza de forma intensiva, amb una gran densitat d’animals agrupats en grans estables. Això provoca alts nivells de contaminació en forma d’amoníac, metà, i altres compostos volàtils, el que suposa un risc per a la salut tant dels animals com dels treballadors, i la mala qualitat de l’aire afecta també les poblacions de l’entorn.
Aquest problema serà adreçat pel projecte europeu LIFE MEGA, que vol desenvolupar i demostrar l’eficàcia d’una eina en línia per supervisar i monitoritzar contínuament les concentracions d’amoníac, metà, partícules en suspensió i compostos orgànics volàtils als estables de porcs, per tal de mantenir-los sota d’un valor llindar.
Es provaran dues tecnologies diferents en explotacions pilot per a porcs a Itàlia i Espanya: un prototip de depurador humit per millorar la qualitat de l’aire interior i el benestar dels animals; i un prototip de depurador en sec, actualment utilitzat en altres sectors industrials, per netejar els coberts de porcs.
S’espera arribar a una reducció del 70% de les emissions d’amoníac en els coberts de porcs mitjançant l’ús del depurador humit i una reducció d’almenys el 80% de les partícules en suspensió; També es preveu que baixi la concentració de compostos orgànics volàtils en els estables de porcí i a l’entorn circumdant, així com la formació secundària de partícules en suspensió, amb uns majors efectes durant l’hivern, amb una reducció de fins a un 25%, gràcies a la disminució de les emissions d’amoníac.
Es tracta d’un treball clau que treballa en la línia d’aconseguir una millor sostenibilitat del sector agrícola i ramader. Un sector que representa al voltant del 95% de les emissions d’amoníac a la Unió Europea i que és la major font de PM2.5 (partícules en suspensió de menys de 2 micres), amb nivells de al menys el 40% en molts països. A més, el sector ramader genera el 35% del metà produït per l’acció humana.
L’IRTA participa com a soci d’aquest projecte a través dels investigadors August Bonmatí (del programa de Gestió Integral de Residus Orgànics) i Emma Fàbrega (del programa de Benestar Animal). El 29 de novembre va tenir lloc a Milà la reunió d’inici (kick-off) del projecte, que tindrà una durada de 3 anys, fins el 30 de setembre de 2022.
LIFE MEGA (Smart computing system to monitor and abate the indoor concentrations of NH3, CH4 and PM in pig farms) està coordinat per la Universitat de Milà i compta també amb la participació de les empreses italianes Nuvap i Rota Guido.