Desplegar menú lateral

XARXA COLZA: Xarxa d’avaluació de varietats de colza. Millora de la sostenibilitat i noves opcions de comercialització

Data d'inici: 01/12/2021 Data de fi: 17/06/2024
Programa responsable: Cultius extensius sostenibles

Entitats finançadores:

 

 

 

Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

El projecte dona resposta a noves demandes del sector productor de cultius extensius a través de la consolidació de la Xarxa d’Avaluació de Varietats de Colza de l’IRTA a Catalunya, que constarà de dues localitzacions a les principals zones productores, una als secans de l’interior de Girona i l’altra als secans freds frescals. A més dels controls habituals per caracteritzar els híbrids 00 que es comercialitzen en l’actualitat (data d’inici i finalització de la floració, ajagut, rendiment, contingut en oli, etc.), se’n realitzaran d’altres encaminats a millorar la sostenibilitat del cultiu (vigor inicial, desenvolupament vegetatiu en els primers estadis, eficiència en l’ús del nitrogen, etc.). També s’avaluaran varietats que incorporen tecnologies que poden permetre obrir nous mercats com les colzes alt oleiques, que tenen un major contingut d’àcid oleic, o les erúciques, amb una proporció més alta d’àcid erúcic. Els resultats obtinguts seran transferits al sector mitjançant jornades de camp i de sala, publicacions de difusió i a la plataforma web d’Extensius.cat.

Es plantegen com a objectius principals avaluar l’adaptació del nou material vegetal comercial de colza a les zones productores catalanes i fer arribar als agricultors les innovacions genètiques que permetin millorar la sostenibilitat de les produccions i obrir noves opcions de comercialització.

 

També, s’estableixen els següents objectius secundaris:

  • Caracteritzar els nous híbrids de colza 00 que apareixen en el mercat a partir del cicle, la sensibilitat a accidents, la morfologia, la qualitat, etc.
  • Avaluar el vigor de naixença i el desenvolupament vegetatiu en els primers estadis, en tant que puguin contribuir a l’escapament davant dels atacs del saltiró (Psylliodes chrysocephala).
  • Estimar les diferencies entre varietats en l’absorció de nitrogen en els primers estadis per a millorar la gestió de la fertilització nitrogenada.
  • Determinar l’interès del cultiu de les varietats alt oleiques (OH), amb un major contingut d’àcid oleic.
  • Explorar l’adaptació i comportament dels híbrids de colza erúcica, amb una proporció més alta d’àcid erúcic.
  • Transferir els resultats obtinguts al sector productor.