XARXA BLAT: Xarxa d’avaluació de varietats de blat tou. Nous requeriments del sector productor
Investigador principal:
Entitats finançadores:
La Xarxa d’Avaluació de Varietats de blat tou ha de permetre determinar l’adaptació del nou material vegetal a les zones productores catalanes, per obtenir produccions més sostenibles. Per això, es sembraran quatre localitats de blat tou d’hivern (als secans semifrescals, frescals i a l’interior de Girona) i dues de primavera (als regadius de Lleida i al litoral de Girona). Es mesuraran els paràmetres habitualment utilitzats per caracteritzar les varietats: el rendiment, el cicle, la morfologia, etc. A més, s’obtindrà nova informació que permeti aplicar els avenços de la genètica en la millora de la sostenibilitat. Així, es determinaran aspectes que contribueixin a la reducció dels tractaments fitosanitaris, com la capacitat de competir amb les herbes, l’ús de la resistència en la lluita contra les principals malalties foliars (rovell groc, rovell bru, etc.), etc.; a fer front als reptes del canvi climàtic (resistència a l’estrès hídric, etc.), a millorar l’eficiència en l’ús del nitrogen, etc. Els resultats obtinguts seran transferits al sector mitjançant la realització jornades de camp i de sala, publicacions de difusió i a la plataforma web d’Extensius.cat.
Es plantegen com objectius principals avaluar l’adaptació a les zones productores catalanes de les noves varietats comercials de blat tou d’hivern i de primavera i fomentar l’ús de material vegetal que permeti millorar la sostenibilitat de les produccions.
Es proposen com objectius secundaris:
- Caracteritzar les noves varietats de blat tou en base el seu potencial productiu, cicle, susceptibilitat a malalties foliars, qualitat, etc.
- Determinar els genotips que presenten una millor capacitat de competir amb la flora adventícia, per així contribuir a la disminució de l’ús d’herbicides
- Establir estratègies de lluita contra les principals malalties foliars (rovell groc, rovell bru, etc.) que incorporin l’ús de la resistència genètica, per tal de minimitzar en el possible l’ús de fungicides
- Determinar l’adaptació específica de les noves varietats als dèficits hídrics, com a forma d’adaptació al canvi climàtic
- Inferir sobre l’eficiència en l’ús de la fertilització nitrogenada de les principals varietats de blat tou per tal de poder aconseguir els objectius de rendiment i qualitat ajustant les aportacions d’adobs nitrogenats
- Transferir els resultats obtinguts al sector productor