Desplegar menú lateral

MALES HERBES: Detecció, distribució i monitoratge de poblacions resistents a herbicides en males herbes d'arròs a Espanya

Data d'inici: 01/01/2018 Data de fi: 31/12/2020
Programa responsable: Cultius extensius sostenibles

Entitats finançadores:

Els herbicides són la principal eina de control de males herbes en la majoria dels sistemes de cultiu a tot el món, entre ells l’arròs. No obstant això, l’alta dependència de l’herbicida ha donat lloc a problemes ambientals, així com a l’evolució dels biotips resistents als herbicides.

La resistència és un tema important de preocupació en l’agricultura moderna i la detecció primerenca de biotips resistents és crucial per al seu maneig i prevenció. En aquest context, una actualització de la distribució dels biotips resistents és fonamental per dissenyar i implementar estratègies eficients de maneig de la resistència.

A Espanya, i dins d’un projecte finançat en una convocatòria INIA prèvia, es van fer prospeccions en diferents regions arrosseres d’Espanya, confirmant la presència de poblacions de males herbes resistents a diferents herbicides, principalment en Echinochloa spp. i Leptochloa spp. amb diferents modes d’acció, principalment a nivell de lloc d’acció.

Amb aquest projecte, es pretén complementar l’anterior estudi fent un estudi sobre la distribució de les resistències en camps d’arròs a Espanya, la seva evolució amb el temps (monitorització) i aprofundir en els mecanismes de resistència trobats en els diferents casos; aquests mecanismes trobats es relacionaran amb la resposta davant diferents herbicides (estudiant possibles resistències creuades / múltiples) per dissenyar estratègies de prevenció i de control específiques amb les eines de què es disposa en l’actualitat (herbicides amb diferents modes d’acció, noves tècniques de cultiu, com la sembra en sec, varietats resistents o amb altres eines de control no químic).

És bàsic desenvolupar tècniques de confirmació ràpides de resistència amb tècniques de PCR, per poder fer les propostes de control alternatives de manera més ràpida i eficaç a temps real. A més, en aquest projecte es correlacionaran els resultats trobats a Espanya amb països propers on es conrea arròs a la zona mediterrània europea com són: França, Itàlia i Portugal.

Etiquetes: