Desplegar menú lateral

LIQVEG: Tecnologies d'elaboració de begudes vegetals i d'extracció de proteïnes vegetals

Data d'inici: 01/12/2021 Data de fi: 30/09/2024
Programa responsable: Qualitat i tecnologia alimentàries

Investigador principal:

Entitats finançadores:

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

Aquesta activitat demostrativa busca promoure la utilització de varietats autòctones de llavors i llegums al sector agrícola i alimentari català per tal de poder elaborar begudes vegetals similars a la llet. Basat en el projecte de recerca europeu CROPDIVA, l’objectiu és desenvolupar begudes vegetals que s’acostin a la capacitat nutricional de la llet de vaca, aprofitant varietats locals adaptades a un consum d’aigua baix i diferents tipus de terrenys agrícoles. Això promourà la biodiversitat dels cultius i generarà aliments de gran valor afegit. L’extracció d’aquestes begudes vegetals redueix significativament l’impacte ambiental en comparació amb els productes d’origen animal i permet als pagesos obtenir un preu més alt pels seus cultius. A més, es planeja explorar l’extracció de proteïna vegetal de grans i lleguminoses menys utilitzats en la producció de begudes vegetals, com ara cigrons, faves, fesols, per aprofitar al màxim els productes agrícoles. Això també contribuirà a la valorització de la producció agrícola catalana i a satisfer la demanda creixent de proteïna vegetal per a l’elaboració de substituts de carn.

 

  1. Objectius

 

L’objectiu d’aquest projecte és buscar i aplicar varietats autòctones de llavors i llegums, per elaborar liquats vegetals (anàlegs de la llet).

 

  1. Descripció de les actuacions

 

Estan previstes les següents:

 

1) Per tal de detectar les oportunitats de les begudes i concentrats proteics vegetals, per a diferents sectors agroalimentaris catalans es portarà a terme una:

 

  1. Identificació d’empreses.
  2. Selecció d’empreses i productes a elaborar

 

2) Es realitzaran sessions de demostració de tractament d’elaboració de begudes vegetals i/o concentrats proteics vegetals i les accions a realitzar seran les de:

 

  1. Preparació de les sessions de demostració.
  2. Execució de les sessions de demostració.

 

  1. Impacte sectorial i/o territorial

 

Territorial. Utilització de varietats locals de llegums. Augment de les rendes agràries i suport a la vertebració territorial.

Econòmic. Augment del rendiment econòmic dels cultius. Producció d’aliments d’alt valor afegit.

Mediambiental. Utilització de varietats amb poques necessitats d’aigua. Conreu adaptat a una gran varietat de sols agrícoles. Afavoriment de la biodiversitat dels cultius.

Implicació sectorial. L’IRTA i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya identificaran els sectors (gra, fruita seca, lleguminoses), cooperatives i agricultors que poden elaborar begudes vegetals i proteïna vegetal

 

Referències

Projecte de recerca CROPDIVA (Climate Resilient Orphan croPs for increased DIVersity in Agriculture, https://www.ugent.be/en/research/research-ugent/eu-trackrecord/h2020/collaborative-h2020/cropdiva.htm),

Resultats:

Vols conèixer el procés tecnològic de fabricació d’una beguda vegetal UHT, o conèixer com extreure la proteïna vegetal de llegums i grans?
Omple l’enquesta