Desplegar menú lateral

HIDROMONT: Aplicació de la gestió hídrica a la millora de la conservació dels habitats i dels espais agraris

Data d'inici: 03/10/2022 Data de fi: 31/05/2024
Programa responsable: Ús eficient de l'aigua en agricultura

Investigador principal:

Entitats finançadores:

   

Subvencions per al finançament d’actuacions a les Reserves de la Biosfera a Catalunya en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència – Finançat per la Unió Europea – 
NextGenerationEU, destinades a entitats de naturalesa pública corresponents a 2022
– 2023 (ref. BDSN 638810).

 

 

L’objectiu principal d’aquest projecte és l’aplicació de la gestió dels recursos hídrics a la millora de la conservació dels habitats i dels espais agraris del Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny (PNM-RB) mitjançant la recuperació i anàlisi històrica de dades de conques experimentals i les estimacions de balanç hídric a nivell regional.

La conservació del patrimoni natural del Parc Natural del Montseny Reserva de la Biosfera (PNM-RB) passa en gran part per una gestió integral i sostenible de la terra i dels seus recursos, i en especial, dels recursos hídrics. Actualment, l’abandonament de les activitats primàries com a conseqüència de la falta de rendibilitat econòmica i la manca de relleu generacional va en detriment dels mosaics agroforestals. L’expansió de la massa forestal per l’aforestació d’antics camps de conreu i pastura afavoreix la naturalització, però en alguns implica la pèrdua de pràctiques de gestió que beneficien la biodiversitat, la capacitat d’adaptació dels ecosistemes al canvi climàtic i l’alteració del balanç hídric a nivell local i regional. A més, un dels efectes del canvi climàtic sobre el PNM-RB serà un augment de la demanda d’aigua atmosfèrica, tant per a les zones agrícoles com per a la vegetació natural, causada per l’augment de les temperatures i la disminució de la precipitació i de les reserves hídriques com és el cas de la precipitació sòlida en forma de neu. Això tindrà un efecte important en l’increment de la probabilitat d’incendis, la reducció de cabals per a mantenir la fauna i flora, en especial als hàbitats de ribera, així com un reducció del rendiment de la terra que afectaran de ple a les activitats socio-econòmiques que es duen a terme al PNM-RB. Cal tenir també en compte que el PNM-RB té més de 160 hàbitats únics, molts d’ells de tipus forestal, i 8400 espècies de fauna i flora, entre els quals es troba el tritó del Montseny, una espècie amfíbia endèmica de la regió. La supervivència d’aquest depèn de la disponibilitat de recursos hídrics i de la qualitat dels hàbitats de ribera, que actualment estan sent molt afectats pels efectes d’episodis extrems com les sequeres i dels quals encara es necessita informació per poder establir polítiques de mitigació al canvi climàtic. Per tant, la quantificació dels recursos hídrics, i en especial del balanç hídric, esdevé un paràmetre clau en la gestió i conservació d’aquestes espècies i hàbitats, permetent la quantificació d’un cabal ecològic per al seu manteniment.