Grup operatiu XAPFREE: Control integral i sostenible de la taca bacteriana per tal de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en ametller i presseguer
Investigador principal:
Entitats finançadores:
La taca bacteriana és una malaltia provocada pel bacteri Xanthomonas arborícola pv. Pruni actualment estesa per tot el món. Aquesta malaltia afecta tots els fruiters del gènere Prunus, però en especial l’ametller i el presseguer. Pot produir pèrdues importants no només perquè els fruits afectats no tenen valor comercial sinó perquè poden provocar defoliacions severes que debiliten l’arbre i en disminueixen progressivament la seva productivitat. Concretament, al territori espanyol, la malaltia es troba molt estesa i lluny de ser controlada de manera eficaç, posant clarament en risc la viabilitat econòmica del cultiu de l’ametller i el presseguer. En aquest sentit, a Espanya, s’estimen pèrdues de prop el 50% de la producció. En aquest context, és necessari trobar alternatives que proporcionin un control efectiu davant la taca bacteriana, per tal de posar sota control aquesta malaltia i donar estabilitat al sector.
L’objectiu principal d’aquest projecte consisteix en millorar l’eficiència en el control de la taca bacteriana en ametller i presseguer, reduint així, la dependència dels fitosanitaris. Els objectius específics del projecte es llisten a continuació:
- Avaluar i definir una estratègia de lluita fitosanitària basada en compostos de coure, productes biològics i productes inductors de les defenses de les plantes.
- Definir diferents estratègies de maneig orientades al sanejament de les parcel·les per tal de reduir la pressió de la malaltia en finques amb alta incidència de taca bacteriana
- Validar, avaluar i implementar un model de predicció de risc de la taca bacteriana, per tal de reduir el nombre de tractaments amb fungicides, millorant-ne el seu posicionament
- Determinar la sensibilitat varietal de les varietats comercials i de les varietats en desenvolupament per tal de definir una recomanació per zones de risc
- Definir una estratègia integral de control de la taca bacteriana amb alta eficàcia i amb una reducció dels tractaments fitosanitaris
- Transferir els resultats més destacats al sector per impulsar la seva implementació
Els objectius secundaris del projecte consisteixen en racionalitzar l’ús de productes fitosanitaris; prioritzar mètodes de defensa de baix impacte mediambiental, reduir el nivell de residus a la fruita i, finalment, fomentar la cooperació per a la innovació entre el sector productor i la recerca.