Desplegar menú lateral

Girona, sistema alimentari sostenible. Projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT)

Data d'inici: 01/01/2021 Data de fi: 31/12/2023
Programa responsable: Qualitat i tecnologia alimentàries

Entitats finançadores:

         

L’objectiu estratègic del PECT Girona, Sistema Alimentari Sostenible és millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental dels sistemes de producció d’aliments al llarg de tota la cadena de valor a la demarcació de Girona.

Aquesta millora es realitzarà mitjançant el desenvolupament de solucions innovadores que incrementin la rendibilitat de les activitats relacionades amb la producció, transformació i distribució d’aliments, per possibilitar d’aquesta manera incidir en la sostenibilitat social i mediambiental.

El projecte finançat pel Fons Europeu de desenvolupament regional (FEDER) i la Diputació de Girona (DIGI), està liderat per la pròpia Diputació i per diferents agents públics i privats. Com ara agents del sistema de recerca i innovació com la Universitat de Girona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentaria (IRTA); agents socials i ens locals, Unió de Pagesos de Catalunya, Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Riudellots de la Selva; i fundacions privades sense ànim de lucre implicades en la sostenibilitat social, ambiental i econòmica, la Fundació Privada DRISSA, la Fundació Privada Mas Xirgu, la Fundació Privada Emys i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) centra la seva activitat en la creació i promoció d’una plataforma per impulsar la innovació sostenible en aliments de qualitat diferenciada (Plataforma ISAQ), minimitzant riscos per a la salut pública, per millorar la competitivitat de les empreses alimentàries dels subsectors de la indústria de la carn, làctia i plats preparats de IV i V gamma, mitjançant el recolzament a les indústries per a la identificació i desenvolupament sostenible de nous productes amb seguretat i qualitat diferenciada.

Per a la realització de l’activitat plantejada s’han definit dos objectius principals:

  • Posar a disposició de les indústries alimentàries la plataforma ISAQ per impulsar la innovació sostenible en aliments de qualitat diferenciada, minimitzant els riscos per a la salut pública.
  • Establir i posar a la pràctica un seguit de proves pilot per promoure l’ús de la plataforma ISAQ i mostrar a les empreses els avantatges que suposa haver desenvolupat i validat la viabilitat tecnològica i la seguretat de les innovacions plantejades en una plataforma de referència abans de la seva implementació industrial a nivell comercial.

Aquests objectius s’aconseguiran amb les diferents actuacions que ja es porten a terme dins del projecte. Aquestes actuacions són:

  1. Creació i posada en funcionament de la Plataforma ISAQ.

La Plataforma s’ubicarà físicament a les instal·lacions de l’IRTA a Monells, on s’habilitarà una zona d’oficines per acollir el personal previst pel funcionament de la Plataforma, així com un espai de formació i interacció amb les indústries, tant presencial com on-line. Es posarà a punt l’estructura de gestió interna i transferència per difondre i promoure l’ús de la Plataforma entre les empreses agroalimentàries dels subsectors de la indústria de la carn, làctia i plats preparats de IV i V gamma.

La Plataforma desenvoluparà estratègies per identificar els reptes socials en alimentació i analitzar les oportunitats per a les empreses, així com per la seva difusió personalitzada a les empreses del sector. Al final de cada any del projecte s’organitzarà una jornada on es presentaran de forma generalitzada els reptes i oportunitats als tres subsectors: de la carn, lacti i plats preparats.

Execució de les obres d’adaptació de la planta pilot i laboratori.

  • Adequació del laboratori de seguretat alimentària de nivell B2 per poder validar, de forma integrada amb els estudis de planta pilot, la seguretat dels nous productes.
  • Adequació de les instal·lacions de les plantes pilot que permeti abordar l’avaluació de noves innovacions tecnològiques i oferir demostracions on-line.
  1. Experiències pilot de casos pràctics.

Identificació d’un repte alimentari i una oportunitat innovadora juntament amb un elaborador de cada un dels subsectors (càrnic, làctic i plats preparats de IV i V gama), desenvolupament d’un nou producte i validació de la qualitat i seguretat alimentària.

Valorització d’un subproducte: identificar una oportunitat per valoritzar un subproducte juntament amb un elaborador d’un dels tres subsectors, desenvolupament del nou ingredient/producte, validació de la qualitat i seguretat alimentària


Notícies relacionades:


Entitat representant:

 

Entitats sòcies: