Desplegar menú lateral

GENEF3: Resposta a la selecció per eficiència alimentària en conills: Producció i Comportament. Sistemes de visió artificial per a la seva avaluació en porcs i conills

Data d'inici: 01/09/2022 Data de fi: 31/08/2025
Programa responsable: Genètica i Millora Animal

Investigador principal:

Entitats finançadores:

L’objectiu del projecte és avaluar programes de selecció genètica i maneig per millorar l’eficiència alimentària i reduir l’impacte ambiental dels sistemes de producció de conills i porcs. Pel que fa a la millora genètica de l’eficiència alimentària es tracta d’activitats que incumbeixen al conill, en aquesta espècie s’han seleccionat per eficiència alimentària, durant 6 generacions, tres poblacions seguint diferents estratègies per considerar l’eficiència alimentària, però totes han tingut en compte els efectes d’interacció social entre els animals que comparteixen la gàbia. Al projecte actual, mitjançant la comparació amb una població no seleccionada procedent d’embrions vitrificats de la població que va originar les 3 línies seleccionades, s’avaluarà la resposta tant en animals creuats com en cigars per a diferents grups de caràcters. Tots implicats en l’eficiència alimentària, element clau per a la sostenibilitat de la producció ramadera.

Els diferents grups de caràcters a estudiar es poden agrupar en 4 categories:

i) relacionats amb la producció, la qualitat de la carn i el benefici econòmic de les explotacions ramaderes; ii) relacionats amb el contingut en elements contaminants de la femta; iii) implicats en diferents processos fisiològics i metabolòmics: digestibilitat, dissipació de calor a través de la superfície corporal, o les característiques del metaboloma i transcriptoma en diferents teixits i iv) relacionats amb l’activitat i el comportament dels animals.

El conjunt de resultats de totes aquestes anàlisis ens permetrà explicar els diferents mecanismes a través dels quals s’ha assolit la resposta a cadascuna de les 3 línies seleccionades. Pel que fa a les tècniques de maneig que s’exploraran, abastaran tant el porc com el conill i suposen d’una banda l’estudi de sistemes alternatius d’alimentació, com ara l’ús de la restricció alimentària en conill o el desenvolupament de sistemes de visió artificial per al monitoratge dels animals durant el seu engreix, considerant específicament l’activitat física i el comportament dels animals.

Resultats:

 

· Oferta predoctoral