Desplegar menú lateral

FRESNACK: Creació d’un snack saludable de fruita dolça

Data d'inici: 05/06/2017 Data de fi: 05/12/2019
Programa responsable: Qualitat i tecnologia alimentàries

Entitats finançadores:

Els consumidors demanden, cada vegada més, aliments d’elevada qualitat, segurs i amb sabor i aroma natural que recordi al producte fresc. Per ajustar-se a aquestes demandes sense comprometre la seguretat alimentària, per al desenvolupament de nous productes, a base de fruita processada, hi ha lapossibilitat d’aplicar tecnologies noves o emergents, entre les quals es destaca el microones al buit.L’assecat és un dels mètodes més antics de conservació d’aliments. L’objectiu bàsic en l’assecat dels aliments és l’extracció d’aigua i sòlids fins a un cert nivell en el qual la contaminació microbiana es pot evitar. En l’assecat convencional els productes s’assequen a alta temperatura i durant un període llarg de temps.

Fruites i verdures presenten un punt crític de contingut de massa seca. Si el contingut d’humitat es redueix fins aquest punt amb assecat convencional, els paràmetres de qualitat no canvien. Així, l’assecat per combinació d’aire calent i microones al buit és un procés eficient des d’un punt de vista energètic i econòmic i proporciona un producte de més qualitat que el conegut snack fregit.Per tant, en aquest projecte pilot es proposa l’obtenció d’un producte a base de fruita mínimament processat que sigui còmode, segur i que mantingui les propietats sensorials i la seva qualitat nutricional amb una vida útil suficient per a què la seva comercialització (distribució) sigui viable. D’aquesta manera, el desenvolupament d’un Snack saludable preparat amb fruita dolça amb unes propietats sensorials i nutricionals, semblants a les de la fruita fresca i amb una elevada comoditat, pot ajudar a incrementar la confiança, la satisfacció i, per tant, l’acceptabilitat del producte per part dels consumidors contribuint així a augmentar el seu nivell de salut i estat del benestar, alhora que és una presentació nova d’un producte al mercat que obre una porta complementària a la comercialització en fresc de la fruita dolça i que s’ajusta a la tendència actual del clean labeling.

L’objectiu principal és desenvolupar nous productes utilitzant fruita dolça (poma, pera i préssec) tallada a làmines i assecada (snack saludable) amb una vida útil de 4-6 mesos mitjançant l’aplicació d’un procés tecnològic nou que combina l’assecat amb aire calent (convencional) i l’aplicació de la tecnologia de microones al buit.

Etiquetes: