LIFE ECO FOOD CHOICE: Etiquetatge ecològic dels aliments i dades ambientals
Desplegar menú lateral
Data d'inici:
06/11/2023
Data de fi:
05/05/2028
Programa responsable:
Sostenibilitat en biosistemes
Investigador principal:
Entitats finançadores:
El projecte Eco Food Choice pretén millorar i fomentar la transició ecològica orientant els consumidors en l’elecció d’aliments. Pren com a punt de partida l’experiència francesa, alhora que la qüestiona. El projecte té els següents objectius:
- Crear les condicions a Europa per al desenvolupament d’un etiquetatge mediambiental harmonitzat als productes alimentaris.
- Dotar Europa d’un sistema d’etiquetatge mediambiental operatiu i recolzat col·lectivament per al 2028.
- Possibilitar el canvi dels hàbits de consum alimentari europeus cap a una dieta més sostenible i més saludable.
El programa Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA lidera el paquet de treball dos (WP2) que pretén desenvolupar un nou conjunt de dades i una metodologia harmonitzada d’inventari del cicle de vida. Els principals seus objectius són:
- Harmonitzar la metodologia per al modelatge de l’inventari del cicle de vida (ICV) (per exemple, límits del sistema, FU, assignació, models d’emissió, reciclatge/circularitat, dades primàries, …) i alguns aspectes de l’avaluació del impacte del cicle de vida (per exemple, categories dimpacte, mètodes).
- Elaborar directrius sobre la recopilació i la qualitat de les dades per crear conjunts de dades i bases de dades nacionals d’ICL compatibles per a l’etiquetatge ecològic dels productes alimentaris.
- Desenvolupar directrius sobre com adaptar nacionalment o localment les dades del cicle de vida d’altres països o regions.
- Proporcionar directrius generals d‟ICV per als temes emergents que s‟han d‟incloure (per exemple, microplàstics, serveis ecosistèmics, biodiversitat), que actualment no s‟aborden al‟ACV.