Desplegar menú lateral

REVALLET: Revalorització de la llet de rebuig mitjançant la degradació dels residus d’antibiòtics amb nanopartícules enzimàtiques

Data d'inici: 01/12/2021 Data de fi: 17/06/2024
Programa responsable: Producció de remugants

Entitats finançadores:

 

 

 

 

Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

La llet de les vaques lleteres que es troben sota tractament antibiòtic, també coneguda com a llet de rebuig, no es pot comercialitzar. Alternativament, s’usa per alimentar als vedells substituint el lactoreemplaçant o bé s’aboca al medi ambient. No obstant, ambdues pràctiques contribueixen a l’aparició de bacteris resistents als antibiòtics, fet que s’ha convertit ja en una amenaça per la salut global, afectant tant a animals i a humans, com també al medi ambient. Per tant cal buscar solucions

alternatives i en aquest context el projecte REVALLET té per objectiu demostrar al sector que es pot revaloritzar la llet de rebuig eliminant-ne els residus antibiòtics fent ús d’un sistema innovador, de fàcil implementació, efectiu i amb baixos costos associats basat en nanopartícules enzimàtiques capaces de degradar els residus d’antibiòtics.

 

L’objectiu principal del projecte REVALLET és revaloritzar la llet de rebuig de granges lleteres mitjançant una aproximació nanobiotecnològica per eliminar els residus d’antibiòtics. Concretament els objectius específics de la proposta són:

 

  • Demostrar l’impacte del tractament de la llet de rebuig amb enzims nanoparticulats i valoritzar la llet de rebuig.
  • Contribuir a frenar el creixement de microorganismes resistents als antibiòtics com a conseqüència de l’ús de la llet de rebuig sense tractar per alimentar vedells o abocada al medi ambient.
  • Realització d’una guia informativa, un tríptic i un article de divulgació sobre la valorització de la llet de rebuig i la importància d’eliminar-ne els residus d’antibiòtics.
  • Realització d’un vídeo