Desplegar menú lateral

IMMUNOCALF: El grau d’immunitat maternal com a eina per una resposta vacunal efectiva

Data d'inici: 01/12/2021 Data de fi: 17/06/2024
Programa responsable: Producció de remugants

Entitats finançadores:

 

 

 

Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

El síndrome respiratori boví (SRB) és la causa més important juntament amb les patologies digestives de morbiditat i mortalitat en vedells que provenen de lleteries i es transporten a granges d’engreix. Els protocols de vacunació juguen un paper important en la prevenció del SRB però també sabem que la seva eficàcia es pot veure afectada per factors com la immunitat maternal adquirida amb la ingesta de calostre. En un context on els vedells lactants que ens arriben a engreix provenen de diferents orígens i dels quals es desconeix el maneig realitzat i els nivells d’immunitat maternal, és necessari trobar eines que ajudin als ramaders i tècnics a reduir les pèrdues productives. Actualment és possible estimar la immunitat maternal a través de la concentració de gamma-glutamil transferasa  (GGT). Aquesta activitat de demostració pretén establir uns llindars de GGT adaptats al nostre sistema de producció i estimar la resposta vacunal en funció del protocol de vacunació i la immunitat maternal, per tal d’ensenyar al sector que es pot millorar la prevenció contra el SRB.

L’objectiu general de la proposta (IMMUNOCALF) és demostrar al sector (productors i veterinaris) que conèixer la immunitat maternal ajuda a establir una millor pauta vacunal per millorar la immunitat dels vedells a l’arribada a la granja d’engreix. Per assolir aquest objectiu general haurem d’assolir els següents objectius específics:

 

  1. Informar al sector dels llindars de concentració de GGT dels vedells a l’arribada per ser utilitzats com a eina per identificar els vedells més susceptibles de patir el síndrome respiratori boví i classificar els vedells a través de l’estat immunitari.
  2. Demostrar al sector com poden millorar les pautes vacunals segons la immunitat maternal dels vedells a l’arribada.