Millora de la competitivitat de les empreses alimentàries a través de la implementació de tecnologies de visió artificial i NIR (COMPETENT-VIS-NIR)
Investigador principal:
Entitats finançadores:
Objectius:
Aquesta activitat demostrativa pretén millorar la competitivitat de les empreses alimentàries a través de la promoció de la implementació i utilització d’eines de control de baix cost i fàcilment aplicables en línia, com les tecnologies de visió artificial i espectroscòpia d’infraroig proper (NIR), donant a conèixer les oportunitats que ofereixen i els reptes que permeten abordar.
Es portaran terme tres accions demostratives en tres àmbits claus del sector alimentari com ara la carn fresca, els productes curats i el peix processat per aconseguir diferents reptes:
- Aplicació de la visió artificial per a la categorització del pernil curat llescat segons el marbrejat i per la detecció de defectes de producte (Acció demostrativa 1)
- Aplicació de la tecnologia NIR per a la classificació de ventresques de porc en funció de la fermesa i de la qualitat del greix així com per a la detecció de problemes tecnològics durant el processat (Acció demostrativa 2)
- Aplicació de la tecnologia NIR per a la determinació del contingut de sal en bacallà per part de processadors i restaurants així com per a l’optimització del procés de dessalat a nivell industrial (Acció demostrativa 3)
Actuacions:
El pla de treball està dividit en 4 activitats diferenciades que són:
- Identificació i contacte d’empreses potencials aplicadores de les tecnologies de visió i NIR.
- Adaptació de la tecnologia al sector d’aplicació (carn fresca, els productes curats i el peix processat)
- Demostració del funcionament i de la utilitat de la tecnologia
- Transferència, difusió i divulgació
Impacte:
La implementació i la utilització d’aquestes eines permetrà:
- Realitzar una transformació digital i sensorització dels processos industrials
- Millorar la qualitat dels productes
- Reduir l’impacte mediambiental de l’activitat industrial
- Millorar els resultats econòmics de les empreses i la seva competitivitat