CLIMPORQ. Estratègies d’alimentació i maneig per pal·liar els efectes de les altes temperatures estivals, accentuades pel canvi climàtic, sobre la qualitat de la carn de porc
Investigador principal:
Entitats finançadores:
El menor creixement dels porcs a l’estiu, degut a la seva menor ingesta, és un problema ben conegut pel sector porcí. Aquest problema, que està agafant rellevància degut als efectes del canvi climàtic, té una incidència important cap al final de l’estiu, especialment a l’agost i principis de setembre, quan arriben a escorxador els porcs que han passat la part final de l’engreixada en els mesos de més calor. Aquesta problemàtica es tradueix en engreixades més llargues, en un empitjorament dels índexs productius (conversió i guany mig diari), en una baixada del pes canal, un menor pes dels pernils, un augment del percentatge de magre, un menor greix de cobertura dels pernils, i una disminució del percentatge de pernils classificats com a grassos i semi-grassos als escorxadors. Això te una rellevància important en aquells escorxadors que sacrifiquen animals de qualitat diferenciada (creuats amb Ibèric i Duroc) que necessiten d’un engreixament mínim per satisfer les necessitats dels seus clients.
Així doncs, l’objectiu principal del projecte és homogeneïtzar la qualitat de la carn de porc, especialment dels pernils, durant l’any. Es pretén incrementar la qualitat de la carn de porc en les èpoques de més calor amb diferents estratègies d’alimentació i maneig, així com establir l’època idònia per a la immunocastració de femelles per aconseguir un producte més estable al llarg de l’any.Com a objectiu secundari es pretén valorar com l’efecte de la genètica pot ajudar a millorar l’uniformitzat del producte al llarg de l’any.
A més a més, millorar la resposta de l’agricultura de la Unió a les exigències socials en matèria d’alimentació i salut, inclosa la demanda d’aliments de bona qualitat, segurs i nutritius produïts de forma sostenible, reduir el malbaratament d’aliments, millorar el benestar animal i combatre la resistència als antimicrobians.
· Participants: Matadero frigorífico del cardoner SA (Líder), Agropecuària catalana SCCL (beneficiari), Agrocardoner (no beneficiari), Jamones Sierranevada (No beneficiari), INNOVACC (coordinador), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA (OPI), UdL (OPI), TOPIGS NORSVIN ESPAÑA (Contractats).