Desplegar menú lateral

Automatització de tall de carn o derivats carnis per eliminar riscs d’accidents laborals i millorar productivitat i higiene

Data d'inici: 21/06/2019 Data de fi: 30/09/2021
Programa responsable: Qualitat i tecnologia alimentàries

Entitats finançadores:

Dins del projecte coordinat per INNOVAC Grup Operatiu Automatització de tall de carn o derivats carnis per eliminar riscs d’accidents laborals i millorar productivitat i higiene, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha treballat conjuntament amb TEMIC i les empreses Frigorífics Costa Brava SA i Esteban Espuña SA pel desenvolupament de prototips per optimitzar els talls de carn.

Els objectius del projecte són automatitzar i optimitzar els talls de carn fresca i congelada i productes carnis, millorar la seguretat dels operaris i millorar la seguretat alimentària mitjançant un disseny higiènic. Per, assolir els objectius s’han validat dos sistemes de tall innovadors.

Un sistema permet automatitzar el procés de tall de la carn en serra cintes existents, per a tot tipus d’indústria càrnia, però sobretot per a escorxadors i sales de desfer. Es pretén optimitzar el procés de tall de la carn fresca i congelada mitjançant el disseny d’una serra cinta automàtica amb disseny higiènic per fer el procés més segur i eficient, tant des del punt de vista de l’operari com del producte.

I un altre sistema permet automatitzar el tall de productes carnis curats, principalment per a indústria elaboradora de pernil. Es pretén optimitzar el procés de tall a la meitat del pernil curat mitjançant la implementació d’un disc de microtall sobre cinta transportadora directa a la llescadora per tal d’optimitzar el processat tant des d’un punt de vista productiu com de seguretat per l’operari i per la qualitat del producte.

Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del PDR de Catalunya 2014-2020.