Desplegar menú lateral
15/02/2024

La poma Tutti® rep un premi d’Innovació per part de l’Institut Cerdà

L’investigador Joan Bonany i el president de FruitFutur, Jaume Armengol reben els diplomes per l’Institut Cerdà i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Institut Cerdà

És la primera varietat que surt al mercat capaç de suportar altes temperatures sense perdre qualitat

L’IRTA ha rebut un premi d’Innovació aquest dijous en reconeixement de la Tutti®, la primera poma adaptada als climes més càlids que surt al mercat, per part de l‘Institut Cerdà. L’entrega del premi s’ha fet en el marc de la sèptima edició de l’Observatori d’Innovació en Gran Consum, organitzada pel mateix Institut Cerdà al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a Madrid.

L’Observatori fa un registre anual de les iniciatives més innovadores al sector i selecciona les vint millors. Enguany ha registrat 350 propostes de diverses entitats i l’IRTA està entre una de les seleccionades gràcies al projecte de la Tutti®. El responsable de recollir aquest guardó ha sigut el Coordinador de la Iniciativa Estratègica de Sistemes Agroalimentaris Intel·ligents i l’investigador del programa de Fructicultura Joan Bonany. Un dels socis de l’Institut en aquest projecte, FruitFutur, també ha assistit a l’acte per rebre el diploma, recollit pel president de l’entitat, Jaume Armengol.

La Tutti®: 20 anys de treball conjunt

La Tutti, o varietat HOT84A1, va sortir al mercat l’any passat, donant-se a conèixer al món el 9 de febrer de 2023 a la fira internacional FRUIT LOGISTICA, a Berlín. És el resultat de més de 20 anys de treball i recerca del Hot Climate Partnership (HCP), un programa de col·laboració entre el centre Plant & Food Research de Nova Zelanda, Fruitfutur ―l’associació de les principals empreses productores de fruita de Catalunya: Nufri, Actel, Fruits de Ponent i IGP Poma de Girona― i l’IRTA. En aquest projecte també s’hi suma Venturefruit Global Limited com a soci estratègic per la comercialització de la poma a nivell global, mentre que a la península Ibèrica és FruitFutur qui se’n fa càrrec.

La poma Tutti conserva el color, textura i aroma tot i cultivar-se en climes d’altes temperatures

A causa del canvi climàtic, el sector productor de fruita de Catalunya va veure com cada vegada tenia més dificultats per assolir una qualitat òptima quant al color, textura i aroma de les diverses varietats de poma i pera. És en aquell moment, l’any 2002, quan va néixer el HCP, l’únic programa de millora varietal del món dissenyat per fer front als reptes de produir pomes i peres en climes càlids.

La Tutti® és la primera varietat de fruita de llavor registrada que ha sorgit del HCP, però aquest té una diversa gamma de pomes i peres en fase precomercial pensades per cobrir un ventall molt ampli d’èpoques de collita i tipologia de fruit.

Representants de les vint entitats seleccionades reben el guardó que els acredita com a desenvolupadors dels projectes més innovadors del sector del 2023. Institut Cerdà

Gairabé una dècada fomentant la innovació

L’Institut Cerdà porta set anys organitzant l‘Observatori d’Innovació en Gran Consum amb l’objectiu de donar a conèixer les principals innovacions que es fan al sector del consum i posar en valor nous projectes que fan front als reptes actuals.

Per aquesta edició, l’Observatori ha identificat 10 problemàtiques: protecció dels ecosistemes i la biodiversitat, descarbonització, foment de l’economia circular, reducció de les desigualtats socials i territorials, formació i projecció dels treballadors del sector, nutrició saludable, hiperpersonalització de l’oferta, gestió de la informació i la comunicació amb el consumidor, cadena de subministrament sostenible,
eficient i resilient i a col·laboració publicoprivada com a catalitzador de la innovació.