L’IRTA Mas Badia acull l’acte simbòlic de collita de la primera poma de Girona
Poma de Girona preveu recol·lectar 88.500 tones de pomes, la tercera producció més alta dels darrers deu anys
Tot i no arribar al rècord de 2021, la producció d’aquest any serà una de les més altes dels últims anys
El 9 d’agost es va donar el tret de sortida a la collita de poma d’enguany en un acte al centre IRTA Mas Badia, a La Tallada d’Empordà (Girona). L’escriptor i periodista Rafel Nadal va ser l’encarregat de fer la collita simbòlica de la primera poma. En aquesta nova temporada, els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen una collita de 88.500 tones (segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat). La xifra és un 13% inferior a la de 2021, any en què es va registrar la xifra rècord des de la seva creació: 101.750 tones de poma.
La producció d’aquest 2022 però, seria una de les tres més altes que han aconseguit en l’última dècada (després de la de 2021 i 2014). «Serà una producció important. Malgrat les dificultats de coloració en les varietats bicolors, s’espera una poma bona i de qualitat pel que fa al nivell de dolçor i calibre mig de la fruita», explica Joan Bonany, director de l’IRTA Mas Badia i expert en fructicultura.
La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, que aquest any ha arribat pràcticament a les 2.000 hectàrees, està formada per 78 famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà); i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà).
La producció de Poma de Girona és molt rellevant en l’àmbit català i estatal. Obté el 39% de la producció de Catalunya i gairebé el 20% de l’Estat espanyol (1 de cada 5 pomes produïdes a Espanya són de Girona). Poma de Girona cultiva quatre varietats. La Golden encapçalarà, novament, la producció (28.310 tones), seguida de la Gala (20.940 tones), la Granny Smith (13.430 tones) i les varietats vermelles (7.670 tones). Altres varietats com la Fuji (8.530) i la Cripps Pink (7.450 tones) també es cultiven a Girona.
La producció de poma s’adapta al canvi climàtic
Poma de Girona fa anys que treballa per adaptar-se al canvi climàtic i mitigar-ne els efectes. Per exemple, el 60% de la superfície de la varietat Gala ja és d’una classe amb més expressió de color (agafa més color que altres soques de Gala) i participa en programes d’obtenció de nous tipus de pomes adaptades a temperatures estivals altes.
A més, ha instal·lat xarxes que eviten l’efecte de les temperatures màximes, i ha reduït el consum d’aigua i de la petjada hídrica mitjançant el programa Giroreg, un sistema d’optimització del reg desenvolupada per l’IRTA i reconeguda recentment en els Premis Catalunya Impacta. Es tracta d’una eina que fa una recomanació de reg, permet reduir fins un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors de reg i proporciona pomes de més qualitat.
Poma de Girona també ha substituït el fertilitzant mineral per la fertilització d’origen orgànic per reduir la petjada de carboni i ja fa anys que ha implantat les cobertes vegetals entre les fileres de pomeres i ha incorporat restes de poda per afavorir el segrest de carboni en el sòl (el carboni queda atrapat en el sòl i, per tant, no contribueix als gasos d’efecte hivernacle).