Desplegar menú lateral
Directori d'experts

Josep Usall i Rodié

CÀRREC: Director general de l'IRTA

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

S'ha enviat correctament
No s'ha pogut enviar correctament, prova en un altre moment

Informació professional:

Josep Usall i Rodié (Alguaire, 1966) és el director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) des del 2018. És enginyer tècnic agrícola (Universitat Politècnica de Catalunya, UPC, 1984-1987), enginyer agrònom (UPC, 1987-1989), especialista en comerç internacional (cambra de comerç de Terrassa 1991-92) i doctor enginyer agrònom per la Universitat de Lleida (1995).

Vinculat des del 1992 a l’IRTA com a investigador en patologies de la postcollita, hi ha exercit diversos càrrecs de gestió: va ser el coordinador del programa Protecció Vegetal Sostenible (2009-2012), director del Servei tècnic de postcollita (2002-2018), cap del programa de Postcollita (2012-2018) i, des del 2018, el director general. A més, entre els anys 2011 i 2018 va coordinar el programa Fruit.Net, que té l’objectiu d’optimitzar l’aplicació de productes fitosanitaris i la reducció del malbaratament de la fruita a Catalunya.

Entre el 1994 i el 2011 va compaginar la seva activitat investigadora amb la direcció del Centre de Cooperació Internacional de la Universitat de Lleida (UdL).

La seva recerca es va iniciar amb el desenvolupament d’agents de control biològic per a les principals malalties de les fruites de llavor. Més endavant, va ampliar l’abast de la seva recerca incloent-hi altres estratègies de control com poden ser tractaments físics o químics de baix risc. En els darrers anys, la seva recerca s’ha focalitzat a desenvolupar de models epidemiològics de les principals malalties de la fruita, en especial la Monilia en fruita de pinyol, així com estudis de patogènesi i resistència de Penicillium i Monilia basats en la genòmica.

Ha publicat prop de 200 articles científics en revistes indexades, ha escrit dotze capítols de llibre i una setantena d’articles divulgatius, ha col·laborat en l’edició de deu llibres, té tres patents i ha pronunciat més de 150 comunicacions en congressos nacionals i internacionals. Ha estat el director del Curs Internacional de Postcollita de l’IRTA.

Ha realitzat estades de recerca a l’Appalachian Fruit Research Station (ARS-USDA, EUA), a l’Horticultural Crops Research Laboratory (ARS-USDA, EUA), a la Universidade do Algarve (Portugal), al Ruakura Research Center (HortResearch – Nova Zelanda) i a la University of California-Davis (EUA).

Membre de la Taula Permanent i del Plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC). Representant del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya als Patronats de la Institució de Centres de Recerca de Catalunya (iCERCA) i de BIOCAT. Vicepresident del Patronat de la fundació privada Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), del Patronat de la Fundació Parc de Recerca UAB (PRUAB) i del Consell de Direcció del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). Forma part del Jurat dels Premis INNOVAL (ALIMENTARIA) i del Comitè Organitzador d’Alimentaria FOODTECH.