Participem als programes de recerca del pla estatal d’R+D+i dels fons europeus Next Generation EU
L’IRTA coordina un d’aquests programes, i participa a quatre de les vuit propostes
El programes sumen un pressupost de 119.94 milions d’euros
El Govern de Catalunya ha presentat aquesta setmana vuit programes de recerca als plans complementaris d’R+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN) del pla estatal als fons europeus Next Generation EU. Des de l’IRTA coordinem un d’aquests programes, i participem en quatre de les vuit propostes.
Amb el títol “Fonts de proteïnes alternatives i millora de la resiliència i de la sostenibilitat de l’agricultura i la ramaderia davant del canvi climàtic“, liderem un programa dedicat a disposar de solucions sistèmiques per avançar en dues estratègies contra el canvi climàtic:
- La mitigació, a través de fonts de proteïna de baix impacte climàtic i l’adopció de models agroalimentaris regeneratius i agroecològics
- L’adaptació, via control de plagues i malalties emergents en cultius i animals, així com la millora de la gestió dels recursos hídrics.
El termini d’execució d’aquest projecte serà del 2021 al 2023. Hi participaran els centres de recerca Agrotecnio, CRAG, CRG, CREAF, CREDA, la Fundació Miquel Agustí, la Fundació Alicia, l’INCAVI, l’ICRA, l’Observatori de l’Ebre; les universitats de Lleida, Girona, la Universitat Rovira i Virgili, la UPC, la UAB, la UB i la UViC; i les empreses Semillas Batlle, Semillas Fitó i Illumina.
El programes sumen un pressupost de 119.94 milions d’euros, 59.38 dels quals podrien ser cofinançats pel Govern de Catalunya, en funció dels acords a què s’arribi en el procés de negociació previst.
La resta de propostes presentades pel Govern en matèria d’R+D+i són de l’àmbit de la comunicació quàntica, l’energia i l’hidrogen verd, la biodiversitat, l’astrofísica, les ciències marines, els materials avançats i la biotecnologia aplicada a la salut. Cada programa respon a una de les vuit àrees d’interès que el MCIN ha definit al pla estatal de Recuperació i Resiliència per optar als fons Next Generation EU.
Una empenta al sistema de recerca i innovació de Catalunya
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va felicitar als coordinadors dels diferents programes “per articular uns programes ambiciosos per aprofitar el fons Next Generation EU, que són una magnífica oportunitat per donar una empenta al sistema de recerca i innovació que Catalunya ha sabut construir en les últimes dècades”. Tremosa ha destacat que la majoria de propostes “inclouen la valorització i, per tant, la transferència de coneixement al sector industrial i a la societat”.
Tots els projectes proposats incorporen a més una acció transversal de ciència ciutadana, anomenada “Ciència Viva”, amb la finalitat de traslladar a la societat els resultats bàsics i aplicables de cadascun dels programes. L’acció preveu una aportació del Govern de 520.000 euros (65.000 euros per programa) per posar en marxa accions de divulgació en coordinació amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
Podeu trobar més informació i consultar la resta dels programes a la nota oficial del Govern.