Noves varietats i alternatives als herbicides: l’IRTA analitza com millorar la gestió dels cultius extensius davant dels reptes globals
Quatre projectes demostratius, duts a terme els últims dos anys, traslladen ara les seves conclusions al sector agrÃcola de dins i fora de Catalunya
Utilitzar estratègies de desherbatge mecà nic o identificar les varietats que són més resistents a malalties foliars són algunes de les alternatives que s’han avaluat
El grup de Cultius extensius sostenibles de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentà ries (IRTA) ha dut a terme des del 2022 quatre projectes demostratius encarats a millorar la sostenibilitat econòmica i mediambiental del sector agrÃcola català . Sota els tÃtols de Xarxa Ordi, Xarxa Blat i Xarxa Colza, tres dels projectes s’han enfocat a avaluar les noves varietats comercials de cadascun d’aquests cultius que s’ofereixen als productors catalans de cereals d’hivern, per conèixer, per exemple, quines s’adapten millor a la manca d’aigua, la seva susceptibilitat a malalties o com absorbeixen els nutrients. Un quart projecte, INNODES, s’ha dedicat a valorar com es podria substituir o reduir l’ús d’herbicides grà cies a la utilització de nova maquinà ria de desherbatge mecà nic de precisió.
AixÃ, s’han generat una gran quantitat de resultats que s’estan transferint al sector agrÃcola a través de diverses jornades. De fet, ja fa anys que l’IRTA estudia el comportament i les caracterÃstiques de les varietats de cultius extensius per donar suport al sector cerealista català . Ara, aquests quatre projectes demostratius, finançats a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022, han estat un impuls per introduir innovacions en el maneig i conèixer el nou material vegetal que surt al mercat.
Noves estratègies per al desherbatge
El que s’ha fet amb el projecte INNODES: Implementació de sistemes de desherbatge innovadors per reduir l’ús d’herbicides en cultius extensius, és estudiar, d’una banda, l’eficà cia de les noves tècniques de desherbatge mecà nic de precisió per substituir els herbicides, i de l’altra, les estratègies que combinen un sistema mecà nic amb una aplicació reduïda d’herbicida.
Aquesta és una anà lisi necessà ria davant l’horitzó 2030, quan la Unió Europea, en el marc del programa Farm to Fork, preveu reduir en un 50% l’ús de productes fitosanitaris. Més, tenint en compte que els herbicides són molt utilitzats en els cultius extensius de Catalunya, que ocupen una part molt important de la superfÃcie agrÃcola del territori.
Una de les conclusions que han sorgit d’aquest projecte és que separar les lÃnies de cultiu de cereals d’hivern a 25 cm no sol penalitzar la producció i permet que les mà quines de desherbatge mecà nic puguin treballar millor. A més, en el cas del cultiu de blat de moro, el desherbatge mixt, mecà nic i quÃmic, mostra eficà cies del 90% en el control de les herbes, reduint molt la quantitat d’herbicida.
Conèixer encara més totes les varietats
Pel que fa a l’avaluació de noves varietats comercials de blat, ordi i colza, s’ha dut a terme en diversos punts del territori català per conèixer bé la seva adaptació als diferents ambients. Aquesta avaluació s’ha fet durant les campanyes 2021-22, 2022-23 i 2023-24. S’ha analitzat tant la productivitat i la qualitat d’aquests cultius com altres parà metres que contribueixen a donar resposta a nous requeriments relacionats amb el canvi climà tic i amb la sostenibilitat de les produccions.
Als projectes Xarxa Blat i Xarxa Ordi s’hi ha determinat quines varietats cobreixen més superfÃcie de sòl i creixen amb més altura, que són les que normalment competeixen millor amb les herbes, cosa que en alguns casos pot contribuir a reduir l’ús d’herbicides. També, s’han analitzat les diferències entre varietats pel que fa a la seva susceptibilitat a les principals malalties foliars. I s’ha comprovat com sembrar-ne de resistents als principals fongs que afecten el blat i l’ordi pot fer disminuir la necessitat d’aplicació de productes fungicides.
A Xarxa Blat, a més, s’hi ha avaluat la qualitat del gra necessà ria per a la panificació, que depèn de parà metres com el pes o el contingut en proteïna, entre d’altres. Conèixer les varietats que poden complir aquests requisits pot contribuir a donar un valor afegit a les produccions.
D’altra banda, el cultiu de la colza és un dels més importants en les rotacions amb els cereals d’hivern en moltes explotacions cerealÃcoles. En el marc del projecte Xarxa Colza, s’han assajat varietats de colza alt oleiques, que donen un oli amb un perfil d’à cids grassos amb més contingut d’à cid oleic. Aquesta caracterÃstica fa que el seu oli sigui més apte per a determinats usos, principalment per fregir. També, s’han estudiat les varietats de la coneguda com a colza erúcica, que es caracteritzen per donar un oli amb un alt contingut en à cid erúcic, valorat per a determinats usos industrials. L’oferta d’aquests dos tipus de material vegetal és limitada i la seva productivitat sembla que no difereix massa de les convencionals.
Aixà mateix, s’han estudiat les varietats de creixement més rà pid i que poden escapar-se abans dels atacs del saltiró (Psylliodes chrysocephala), una de les principals plagues del cultiu de la colza.
Finalment, s’ha estudiat el cicle de les diverses varietats, és a dir, quant de temps triguen a créixer i madurar, perquè això pot contribuir a una adaptació dels cultius d’hivern a les situacions derivades al canvi climà tic. En general, és més probable que les varietats de cicle més curt, amb un acabament més rà pid, puguin escapar-se més fà cilment de temperatures elevades durant el perÃode de formació del gra, i aquest fet té una afectació directa en les produccions.
Per a més informació sobre els projectes, podeu consultar aquests enllaços de RuralCat:
INNODES | XarxaBlat  | XarxaOrdi | XarxaColza Â
Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.