Desplegar menú lateral
19/01/2022

Es redueix en un 80% el temps de manipulació dels cultius vegetals in vitro gràcies a un bioreactor desenvolupat per l’IRTA

El sistema GreenTray® permet treballar totes les plàntules de cop, la qual cosa permet fer en 5 minuts el que d’una altra manera es faria en mitja hora

Els sectors de la recerca i el dels propagadors de plantes in vitro són els que més ràpidament podran beneficiar-se d’aquesta innovació

A l’IRTA, concretament des del nostre laboratori de cultiu de plantes in vitro del programa de Fructicultura, hem desenvolupat un bioreactor dissenyat per a la propagació in vitro de plantes o per a la producció d’esqueixos, batejat amb el nom de GreenTray® (patent concedida a Espanya ES2763637B2 i sol·licitada als Estats Units i Mèxic). Aquest bioreactor redueix el nombre d’operacions necessàries, la qual cosa permet disminuir en un 80% el temps de manipulació el material vegetal i, per tant els costos, així com el risc de contaminació del material.

GreenTray® té un disseny simple, i està format per un matràs de vidre o plàstic i una safata en material plàstic que s’acobla al matràs; un tub d’entrada i sortida subministra el nutrient líquid. Gràcies al seu disseny, el material vegetal queda perfectament ancorat a la safata i proporciona seguretat durant la seva manipulació i sense necessitat de tocar-lo. La safata de plàstic amb el material vegetal es troba tota l’estona dins del matràs, i no es treu fins que aquest es manipula. Quan s’ha de manipular, es treu tota la safata sencera, sense utilitzar ni bisturí ni pinces, i es treballa amb tota la safata de cop. Així, la manipulació dels brots es fa de forma conjunta i no un a un com en els altres sistemes, el que suposa un enorme estalvi de temps i d’economia de producció.

«La mà d’obra suposa el 80% del cost de la propagació, i GreenTray® permet fer la feina que es fa normalment en mitja hora en 5 minuts»,  comenta Ramon Dolcet, investigador de l’IRTA del programa de Fructicultura. «Treure les plàntules totes de cop, poder girar-les sense caure i treballa-les totes d’una vegada és el principal avantatge del sistema», explica.

Es poden fer mòduls mòbils amb 21 GreenTray® per unitat, que es poden posar en habitacions climatitzades, i només treure’ls-en quan sigui necessari manipular-los. En conjunt, un mòdul mòbil d’aquest tipus pot mantenir uns 4.000 brots de portaempelt de presseguer. Un conjunt modular de diverses unitats GreenTray® reduirà la superfície de les cambres de creixement necessàries i facilitarà el moviment dels matrassos des de les cambres de cultiu fins a les cambres de campana de flux estèril. GreenTray® és un disseny que es pot desplaçar mecànicament i que permet orientar el material vegetal a tallar amb una fulla o feix làser.

Un abans i un després per a les empreses

El mercat mundial d’hivernacle, vivers i flors va generar més de 290.000 milions d’euros el 2020. El volum de negoci de la propagació representa uns 250 milions d’euros (un 0,1% del total), un volum que podria incrementar-se gràcies a implantar una tecnologia que faciliti la manipulació com és el GreenTray®. Els desenvolupadors del sistema GreenTray® creuen que modificarà la forma de treballar a les empreses i marcarà un abans i un després en el temps de treball necessari.

La propagació de plantes in vitro s’utilitza en el sector dels arbres fruiters a causa de la necessitat d’una producció contínua de plantes, el manteniment d’un nivell sanitari elevat en les plantes produïdes i el fet de facilitar el seu transport internacional. A més, obtenir plantes de bona qualitat és un requisit per garantir l’aclimatació i el creixement en condicions d’hivernacle.

Un dels principals esculls econòmics en la producció de plantes in vitro són els costos laborals, que poden representar fins el 80% del cost de producció. És per aquest motiu que la propagació in vitro de les plantes es fa principalment a l’Àsia o l’Amèrica del Sud, pels seus baixos costos laborals.

El desenvolupament d’un mòdul format per diverses unitats GreenTray®, ajudarà a la seva introducció als nous laboratoris de cultiu in vitro de planta.

Un producte amb utilitat, també, a casa

GreenTray® no només té aplicacions en el sector de la recerca o del viverisme professional. El dispositiu es podria utilitzar com a electrodomèstic per a la llar o els restaurants després d’incorporar-hi un temporitzador compacte, una bomba d’aire i una font d’energia. Una de les aplicacions seria la de germinació de llavors per a l’autoconsum.