Desplegar menú lateral
18/02/2020

Nou conveni amb la Universitat de Copenhaguen per realitzar experiments a les instal·lacions d’alt nivell de bioseguretat de l’IRTA-CReSA

Reunió amb l’equip d’investigadores i l’equip de pesta porcina africana.

Gràcies a aquest acord, signat el març de 2017, la Unitat de Biocontenció de l’IRTA-CReSA proporcionarà dos boxs del seu estabulari durant un període de dos mesos a l’any, destinats a experiments del Departament de Ciències Veterinàries i Sanitat Animal de la Universitat de Copenhaguen.  

Durant aquest mes de febrer, un equip de recerca de la universitat danesa ha realitzat la primera estada en el marc d’aquest conveni per realitzar un estudi sobre el virus de la pesta porcina africana, una de les línies de recerca del Subprograma de Malalties exòtiques de l’IRTA. L’equip té l’objectiu d’esbrinar durant quant de temps aquest virus porcí és capaç de sobreviure a l’ambient i, després, infectar altres porcs sans.  

Una de les característiques que més preocupa del virus de la pesta porcina africana és que sobreviu al medi ambient, en diverses condicions de temperatura o de pH, especialment quan hi ha matèria orgànica. Per exemple, s’ha vist que el virus pot mantenir-se infectiu durant anys en carn congelada. No obstant, alguns estudis recents fets per les investigadores de la Universitat de Copenhaguen demostren que el virus no és tan resistent com es pensava.  

Treball a la Unitat de Biocontenció de l’IRTA-CReSA.

És possible que un porc sa s’infecti amb el virus de la PPA després d’haver estat en una granja ocupada prèviament amb animals malalts? 

Per comprovar fins a quin punt la contaminació ambiental amb el virus podria ser una de les vies de transmissió de la malaltia, s’han col·locat animals infectats amb el virus en tres espais diferents de l’estabulari. Tot seguit, en aquests mateixos espais i sense netejar-ne les restes dels animals anteriors (femtes, material d’enriquiment ambiental, etc.), s’hi ha col·locat porcs sans a diferents temps per veure si s’infectaven a partir d’aquest ambient contaminat.  

Aquest conveni suposa un reconeixement de la qualitat de les infraestructures d’alt nivell de bioseguretat de l’IRTA-CReSA. D’altra banda, els investigadors del programa de Sanitat Animal aprofitaran aquest intercanvi per compartir mètodes d’estudi i coneixement, així com establir futures col·laboracions amb aquesta universitat. La propera estada està prevista per a la tardor, possiblement per un altre estudi també de pesta porcina africana.