Impulsem la producció de begudes vegetals i proteïnes alternatives amb varietats autòctones de Catalunya

El projecte demostratiu LIQVEG “Tecnologies d’elaboració de begudes vegetals i d’extracció de proteïnes vegetals” obre una porta a noves produccions al sector agroalimentari català
Presentem els resultats del projecte demostratiu LIQVEG, “Tecnologies d’elaboració de begudes vegetals i d’extracció de proteïnes vegetals” finançat pel Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022. L’objectiu principal ha estat promoure l’ús de varietats autòctones de cereals i llegums en la producció de begudes vegetals i l’extracció de proteïnes vegetals.
Xavier Felipe, investigador del programa Qualitat i tecnologia alimentàries de l’IRTA i responsable del projecte, destaca que “el principal èxit de LIQVEG ha estat poder facilitar al sector agroalimentari català el coneixement del procés i de la tecnologia per elaborar begudes vegetals i extreure proteïnes de lleguminoses per elaborar concentrats de proteïna”. Aquestes innovadores tecnologies obren noves possibilitats per fer servir cereals i llegums autòctons de Catalunya com a alternativa local a les matèries primeres utilitzades actualment, procedents majoritàriament d’altres indrets.
Les jornades demostratives realitzades al centre IRTA Monells s’han focalitzat en les begudes vegetals elaborades amb cereals, com la civada, i lleguminoses, com el tramús. També s’ha treballat en la concentració de proteïnes per obtenir ingredients adequats per crear productes anàlegs a la carn i al formatge, amb textura i forma similar, però a partir d’aquesta mateixa matèria primera.
Transició cap a una producció més sostenible i local
Fins ara, la forma més habitual de processar les begudes vegetals ha estat l’esterilització. Aquest mètode anomenat UHT (en anglès Ultra High Temperature), permet la conservació a temperatura ambient i, per tant, comercialitzar amb una vida útil molt llarga i arribar a mercats més llunyans. Però la tecnologia necessària és complexa i només a l’abast de grans organitzacions. La tecnologia que es mostra en aquest projecte es basa en la pasteurització que, a diferència de la primera, implica la conservació en refrigeració, però és molt més assequible i fomenta el consum de productes de proximitat. Podem afirmar, doncs que el projecte contribueix positivament a la sostenibilitat del sistema agroalimentari català.
Tot i que Catalunya tradicionalment no produeix grans quantitats de lleguminoses, el sector agrícola es podria adaptar a aquesta producció. Així, es podria alimentar la creixent indústria de begudes vegetals i proteïnes alternatives, i ser econòmicament viable. Però el responsable del projecte considera que “modificar els patrons de producció per adaptar-se a aquesta nova indústria és un repte. Serà necessària una transformació en les dinàmiques agrícoles i empresarials“.
Sabem que la transició cap a la proteïna vegetal i altres proteïnes alternatives, impulsada per Europa per reduir la dependència de la proteïna animal, és una realitat que anirà a més. De fet, l’objectiu europeu és arribar a l’equilibri del consum de proteïna animal i vegetal per obtenir tant beneficis mediambientals com de salut.
En aquest sentit, Felipe destaca els avantatges de la proteïna vegetal com una alternativa més sostenible i econòmica. Ara bé, conclou que “el repte més gran és crear productes amb proteïna vegetal que siguin bons, atractius i econòmics per al consumidor. I d’això dependrà la velocitat de la transició”.
El projecte LIQVEG és una activat del CiPA (Centre d’Innovació en Proteïna Alternativa) de l’IRTA, dedicat a impulsar la proteïna alternativa com a base per a una alimentació més diversificada i sostenible. Les instal·lacions al centre de l’IRTA ubicat a Monells, permeten fer els assajos pilot d’aquest tipus d’ingredients i productes i es troben a disposició del sector agroalimentari per facilitar la innovació i promoure productes locals i més sostenibles.